İlk altı ayda 90 elektrikli, 4.810 hibrit araç satıldı

2019’un yarısındaki elektrikli ve hibrit araç satışları 2018’in tamamını geçti

10 Temmuz 2019

Türkiye’de 2019’un ilk yarısında satılan elektrikli ve hibrit araç sayısının bir 2018’in ilk altı aylık dönemini önemli oranda aştı.

Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) tarafından derlenen verilere göre 2018’in ilk altı ayında 2.361, tamamında ise 4.031 adet elektrikli ve hibrit araç satılırken, bu yılın ilk altı ayındaki satış rakamı ise 4.900 oldu.

Verilere göre satılan araçlardan 4.810 adedini ise hibrit araçlar oluşturdu.

En fazla satılan elektrikli araç 53 adet ile Jaguar I-PACE olurken, ikinci sırada 16 adet ile Hyundai IONIQ, üçüncü sırada ise 14 adet ile BMW i3 geldi.

Hibrit araçlarda ise Toyota açık ara pazar lideri oldu ve 2019’un ilk altı ayında 1169 Toyota C-HR, 3348 adet de Toyota Corolla’nın yeni hibrit modeli geldi.

Bu dönemdeki gelişmeler hakkında değerlendirmede bulunan TEHAD Başkanı Berkan Bayram Avrupa’da yıllık satış rakamları milyonları bulurken Türkiye’de yıllık satış rakamlarının beklenenin çok altında kaldığını ifade ederken, elektrikli araç satışlarına destek verilmesi gerektiğini vurguladı ve ÖTV ile MTV’nin elektrikli otomobil pazarının büyümesinin önündeki en büyük engellerden olduğunu söyledi.

Bayram sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Avrupa’da elektrikli otomobil satışları yıllık bir milyon adete ulaşırken, Türkiye’de son 7 yılda henüz 1.169 elektrikli araç trafiğe çıkabildi. Yıllık satış rakamları ise yılda 200’e henüz ulaşmadı. Burada ÖTV ve MTV’nin önemli bir engel yarattığını görüyoruz. Ülkemizde elektrikli otomobil vergi oranları kW gücüne göre %3 – %7 – %15 oranlarına sahip. Yani %145 ÖTV oranına sahip bir aracın muadil elektrikli modelini, %15 ÖTV oranı ile alabilmek mümkün. Liste fiyatı üzerinden KDV dahil %163’lük vergiye sahip bir araç için KDV dahil %33 oranında vergi ödeyerek bir elektrikli otomobile sahip olabilirsiniz. Aradaki vergi farkı %130 olmasına rağmen, ilk alım maliyetleri yüzünden tüketici elektrikli otomobilden uzak durmakta.

Özellikle geçtiğimiz yıl kanunlaşan ve hiçbir ülkede uygulanmayan elektrikli otomobildeki MTV’nin acilen kaldırılması, hibrit otomobillerde vergi indirimine gidilmesi, şirket adına alınan elektrikli araçlar için çevre destek primi olarak ek vergi teşviği sağlanması, tüketici adına ilk alım bedelinde sağlık destek primi olarak teşvik sağlanması gerekmektedir. Bu bakımdan tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de elektrikli ve hibrit araçlara vergisel teşvik sağlandığı zaman sadece satış rakamlarında değil, tüm sektörü olumlu etkileyen değişimlerin yaşandığını hissetmek mümkün olacaktır.”