Ilısu Barajı’nda elektrik üretimi için test çalışmaları başladı
1.200 MW gücünde olacak santralde test çalışmaları başladı
Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesinin inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından, santralin de devreye alma çalışmalarının başladığı açıklandı.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 16. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre [1] projede yer alacak her biri 204 MW gücündeki 6 türbinden birincisinin ilk döndürülmesi (first run) 23 Nisan 2020 tarihinde yapıldı.
Böylelikle projede elektrik üretiminin başlaması için gerçekleşecek ve 10 ila 15 gün arasında sürecek Elektrik-Otomasyon testleri dönemine girildi.
Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en önemli parçalarından olan ve Dicle nehri üzerinde kurulu olan proje 1.200 MW kurulu gücü ile Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra Türkiye’nin dördüncü büyük barajlı hidroelektrik santrali olacak.
Santralde, Türkiye’nin 2019 yılı elektrik üretiminin yaklaşık olarak %1,3’üne denk gelecek şekilde, yılda 4 milyar 120 milyon kilovat-saat elektrik üretimi gerçekleştirilebileceği öngörülüyor.
Su tutma işlemi 19 Temmuz 2019 tarihinde başlayan Baraj gölü halihazırda 115 metre yüksekliğe ve 7,9 milyar m3 hacme ulaşmış durumda.
Kökeni 1954 yılında DSİ tarafından yürütülen çalışmalara dayanan projenin inşa çalışmaları ise 2008 yılında başlamıştı.
Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilecek olan santralin Türkiye ekonomisine yılda 2.5 Milyar TL katkı sağlaması öngörülüyor.
[1] TBMM’nin kuruluşunun 100. Yıl Dönümünde Ilısu Barajı’nda Türbin Dönmeye Başladı