Ilısu Barajı HES projesinde ilk türbin devreye girdi

Santral Türkiye’nin en büyük dördüncü hidroelektrik yatırımı oldu

19 Mayıs 2020

Türkiye’nin en büyük elektrik üretim projelerinden Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde ticari elektrik üretimi başladı.

Çalışmalarına 1954 tarafından Devlet Su İşleri tarafından başlanan projede inşaat aşamasına 2008 yılında geçilmişti.

Projedeki ilk türbinin devreye girmesi dolayısı ile yapılan açılışı töreni Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli katılımı ile gerçekleştirilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da törene video konferans yolu ile katıldı.

Dicle nehri üzerinde kurulu olan proje 1.200 MW kurulu gücü ile Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra Türkiye’nin en büyük dördüncü barajlı hidroelektrik santrali olacak.

Her biri 204 MW gücündeki 6 türbinden oluşan santralde yılda ortalama 4 milyar 120 milyon Kilovat-saat elektrik üretimi gerçekleşmesi öngörülüyor.

Santralde, Türkiye’nin 2019 yılı elektrik üretiminin yaklaşık olarak %1,3’üne denk gelecek şekilde, yılda 4 milyar 120 milyon kilovat-saat elektrik üretimi gerçekleştirilebileceği öngörülüyor

Cizre Barajı’na bırakılan sularla Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi Ovalarında toplam 765 000 dekar alanın modern teknikler ile sulanması ve bu baraj üzerinde kurulacak hidroelektrik santral projesi ile de yılda 1 Milyar 168 Milyon kWh elektrik üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Törende konuşan Enerji Bakanı Fatih Dönmez son 18 yılda toplamda 526 hidroelektrik santralinin tamamlanarak 16.554 MW’lık kurulu gücün devreye alındığını ve bu santrallerin 310 milyar kWh elektrik üretimi ile 17 milyar dolarlık doğal gaz ithalini engellediğini söyledi.

Bakan Dönmez bununla birlikte 28.713 MW güce ulaşan Türkiye’deki hidroelektrik santrallerin geçtiğimiz yıl, toplam üretimin %47,3’üne denk şekilde 88 bin 886 GWh elektrik ürettikleri bilgisini de paylaştı.