İklimimiz ”resmen” değişiyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri Türkiye’nin ikliminin değiştiğini ortaya koyuyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye 2011 İklim Değerlendirme Raporu‘nu hazırladı. Kurumun her yıl hazırladığı çalışmada 2011 yılının Türkiye için La Nina’ya rağmen en sıcak 11. yıl, La Nina yılları arasında ise en sıcak yıl olduğunun kayıtlara geçtiği belirtiliyor.
Raporda 2011’de La Nina’dan dolayı özellikle yağış olmak üzere bir çok iklim ekstreminin yaşandığı, Güneydoğu Asya’daki sellerin önemli can kaybına yol açtığı, Doğu Afrika’da kuraklık nedeni ile insanlık dramının yaşandığı ve Arktik deniz buzlarının erime nedeni ile en düşük seviyeye ulaştığı bilgileri veriliyor.
Türkiye’de ise 2011’de aylar arasında önemli anomaliler gerçekleşmesine rağmen hava sıcaklıklarının genel olarak 1971-2000 ortalaması civarında gerçekleştiği bildirilirken, bununla birlikte şehirlere göre incelendiğinde sıcaklıkların Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Finike, Manavgat, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, Şanlıurfa ve Yüksekova civarında normallerinin üzerinde; Manisa, Balıkesir, Emirdağ, Çankırı Batman ve Bitlis civarında ise normallerinin altında gerçekleştiği ifade edildi.
Aylar arasında ve batı bölgelerinde önemli yağış anomalileri görülmesine rağmen Türkiye’nin 2011 yılı yıllık ortalama toplam yağışı 654,7mm gerçekleşerek uzun yıllık ortalamanın (642,8mm) 11.9mm üzerinde (%2) gerçekleştiği ifade edilirken, son 3 yılın yağışlarının ise normallerin üzerinde seyrettiği belirtildi. Çalışmada ayrıca 2011’de yağışların en fazla normalin yüzde 67 üzerinde olmak üzere Sarıkamış’ta ve yüzde 49 Niğde’de gerçekleştiği bilgisini veriliyor.
MGM tarafından hazırlanan çalışmada 2011 yılında Türkiye’de 324 adet ekstrem hava olayının rapor edildiği belirtilirken, yol açtıkları zararlara göre bunların yüzde 36’sını doluların, yüzde 28’ini sellerin, yüzde 20’sinin ise fırtınaların oluşturduğu ifade edildi.
Bununla birlikte Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç’in haberine göre İklim Değişikliği Senaryoları projesini bitirdiklerini söyleyen MGM Genel Müdürü İsmail Güneş 2012’den başlayarak gelecek 50-100 yıllık dönemde sıcaklıklarda 1.5 derece artış beklediklerini söylerken şunları kaydetti;
“Akdeniz ve Ege’de hissedilen sıcaklıkta 4-5 derecelik artış olacak. Türkiye’nin ortalama sıcaklıkları 1994’den bu yana artıyor. En sıcak yıl 2 derece artış ile 2010’da oldu. Yaz günleri, tropik ve sıcak geceler ve sıcak günlerin sayıları artarken, don olan günler, soğuk gece ve gün sayılarında azalma, minimum sıcaklıklarda ise artışlar gözleniyor. Sıcaklık değişiklikleri ile meteorolojik kaynaklı afet sayıları arasında ilişki izleniyor. Ayrıntılı projeksiyonlarına göre, yakın dönemde önemli sıcaklık değişimi öngörülmezken (1.5 derece), 2071-2099 dönemi için kötümser senaryoya göre 4-6, iyimser senaryoya göre ise 2-4 derece sıcaklık değişimleri öngörülmektedir.”