İklim Komisyonu’nun görev süresi 1 ay uzatıldı
Komisyonun görev süresi 23 Haziran 2021 tarihinden itibaren 1 ay süre ile uzatıldı
Resmî Gazete’nin 12 Haziran 2021 tarihli sayısında yayınlanan TBMM Kararı ile Küresel İklim Değişikliğinin Etkilerinin En Aza İndirilmesi, Kuraklıkla Mücadele ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nun görev süresi 23 Haziran 2021 tarihinden itibaren 1 ay süre ile uzatıldı.[1]
Komisyonun kurulmasına dair TBMM kararı Resmî Gazete’nin 2 Mart 2021 tarihli sayısında, komisyonun üyeleri ise 24 Mart 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanmıştı.[2] [3]
Komisyonda şimdiye kadar gerçekleşen 17 toplantıda kamu, akademi, özel sektör ve sivil toplumu temsil eden birçok isim iklim değişikliğinin nedenleri, etkileri ve atılması gereken adımlar gibi başlıklarda sunumlar gerçekleştirdi.
2007 ve 2008’de de benzer amaçlı komisyonlar kurulmuştu
TBMM’de iklim değişikliği ile ilgili araştırma komisyonu kurulmasına dair ilk defa 20.Yasama Döneminde Samsun milletvekili Musa Uzunkaya ve arkadaşları tarafından 29 Haziran 1998 tarihinde verilmiş, 2007 ve 2008 yılllarında da iki ayrı yasama döneminde komisyon kurulmuştu.
22.Yasama Dönemi’nde de 2007 yılında “Küresel Isınmanın Neden Olduğu Sorunların ve Oluşturduğu Riskin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” kurulmuştu.
Komisyon tarafından hazırlanan rapor TBMM Başkanlığı’na sunulsa da çalışma 22. Yasama Dönemi’nin sona ermesi nedeni ile hükümsüz kalmıştı.
23.Yasama Dönemi’nde de Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne taraf olup olmamak yönünde TBMM’den siyasi bir bakışa ihtiyaç duyulması nedeni ile 2008 yılında iklim değişikliğinin özellikle su kaynaklarına etkisini konu edinen “Küresel Isınmanın Etkileri ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi Konusunda Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” kurulmuştu.
Komisyonun hazırladığı rapor 2008 yılı Ekim ayında TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmüştü.