İklim değişikliğiyle mücadeleyi ertelemek daha maliyetli
Son yayımlanan bir rapor, 200’e yakın ülkenin anlaşmaya vardığı üzere artan sera gazı emisyonlarını 2020’den itibaren azaltmaya çalışmanın, şimdi harekete geçmekten daha maliyetli olacağına işaret ediyor.
EurActiv Türkiye
Emisyonları azaltmak için hızla alınacak önlemler, yeni seller, sıcak hava dalgaları, kuraklıklar ve artan su seviyelerin önüne geçmeye yönelik olarak Birleşmiş Milletler’de üzerinde anlaşmaya varılan, sanayi öncesi dönemin iki santigrat derece üzerindeki hedefin yakalanmasına daha çok şans tanıyor.
Avusturya’daki Uluslararası Uygulamalı Sistemler Analizi Enstitüsü’nün raporunun yazarlarından Keywan Riahi, ‘Eğer atılacak adamları 10-20 yıl ertelerseniz, 2 derecelik hedefi yakalama şansınızı büyük ölçüde azaltırsınız’ dedi.
Bilgisayarla üretilen 500 senaryo üzerine inşa edilen ve Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmayla ilgili olarak Reuters’a konuşan Riahi, ‘Harekete geçmeyi ertelediğinizde maliyetlerin yükseldiği genel itibariyle biliniyordu. Ancak maliyetlerin ne kadar hızlı değiştiği net değildi’ şeklinde konuştu.
Rapora göre sera gazlarında kesintiye gitmenin zamanlaması; iklim sisteminin nasıl işlediği, gelecekteki enerji talebi beklentileri, karbon fiyatları ya da yeni enerji teknolojileri gibi diğer belirsizliklerden daha önemli.
Araştırma, başlıca sera gazı olan karbon dioksitin tonunun dünya çapındaki fiyatının 15 Euro’ya çekilmesi, 2 derecelik hedefin yakalanma şansını yüzde 60 olarak belirleyebilir.
Raporu İsviçreli, Yeni Zelandalı, Avustralyalı ve Alman uzmanlarla birlikte hazırlayan Riahi, eğer bunun için 2020 beklenecek olursa yüzde 60’lık ihtimali yakalamak için fiyatın 75 Euro olması gerekeceğini söyledi.
2030 beklenecek olur ise, bazı bilim insanlarının halihazırda imkansız olarak değerlendirdiği 2 derecenin altındaki artış, fiyat ne olursa olsun imkansız olacak.
Avustralya’daki Milletler Topluluğu Bilim ve Sanayi Araştırma Örgütü’nden Steve Hatfield-Dodds, dergide yer alan başka bir makalesinde ‘İklim değişikliği için etkin eylem kapısı hızla kapanıyor’ diye yazdı.
Ülkeler, iklim değişikliğinde tehlikeli bir eşik olarak görülen 2 derecelik limit üzerinde 2010 yılında anlaşmıştı. Fosil yakıtların kullanımının 200 yıl önce başlamasından bu yana sıcaklıklar 0.8 derece artmış durumda.
Rapor aynı zamanda daha verimli toplu taşıma ya da daha iyi izole edilmiş binalar gibi daha çevreci politikaların da yüzde 2 hedefini yakalama şansını artıracağının altını çiziyor.
İklimle değişikliğiyle mücadele, karbon yakalama ve depolama gibi yeni teknolojilerin kullanılmasıyla daha da kolay hale gelecek. Bazı senaryolara göre bu teknolojinin kullanılmaması halinde 2 derece hedefinin yakalanması mümkün olmayacak.