İklim değişikliği salgın hastalıkları kabul edilemez noktaya ulaştırabilir
Lancet tarafından hazırlanan çalışma iklim değişikliğinin yarattığı küresel sağlık risklerine dikkat çekti
Dünyanın en saygın akademik sağlık dergilerinden Lancet tarafından ilk olarak 2007 yılında yayınlanan ”Lancet Geri Sayımı: Sağlık ve İklim Değişikliği Gelişimi Takibi” çalışması dördüncü kez hazırlandı.
Bu yıl ”25 yıllık eylemsizlikten kamu sağlığı için küresel dönüşüme” başlığı ile yayınlanan çalışmada iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin çok daha belirgin hale geldiği ve yüz milyonlarca insanın hayatını tehdit ettiğine dikkat çekilirken, çok hızlı şekilde gerekli adımların atılması gerektiğine vurgu yapılıyor.
24 ayrı akademik ve uluslararası kuruluşun işbirliği ile hazırlanan çalışmaya göre iklim değişikliğinin doğa ve insan sağlığı üzerinde zararlı etkilerinin giderek belirginleşmek ile birlikte orta ve az gelirli ülke toplumlarının bu değişimden en olumsuz şekilde etkilendiğini ortaya koyuyor.
Çalışmadaki tespitlere göre küresel düzeyde sıcaklık dalgalarına maruz kalan 65 yaşın üstündeki kişi sayısı 2000-2016 yılları arasında 125 milyon arttı. Aynı dönemde şiddetli hava olayları sayısında da yüzde 46 oranında artış yaşandı.
Bu olaylar dolayısı ile 1990 yılından beri hızla artan ekonomik kayıpların miktarı 2016’da 129 milyar dolara yükseldi. En fazla ekonomik kayba ise orta ve düşük gelirli ülkelerin ekonomileri uğradı.
”Salgınlar geri dönülemez noktaya ulaşabilir”
Çalışmada, özellikle sivrisineklerle bulaşan deng hummasının 1950 yılından beri yüzde 9,4 oranında yükseldiğine dikkat çekilirken, iklim değişikliğinin etkisi ile yaygınlaşan bu sağlık sorunları için gerekli önlemlerin hızla alınması gerektiği uyarısı yapılıyor.
Çalışmaya göre hükümetlerin ve küresel sağlık camiasının gerekli adımları atmada, geçmişte HIV/AIDS yakın zamanda ise Ebola ve Zika virüslerine karşı mücadelede olduğu gibi yavaş kalması halinde insan sağlığı için geri dönülemez ve kabul edilemez salgınlar ortaya çıkabilir.
Çalışmada paylaşılan bir diğer uyarı ise iklim değişikliğinin etkilerinin zaman içinde daha da kötüleşeceği ve şimdiki seviyedeki atılması gereken adımların gelecekte yetersiz kalacağı oldu.
Bununla birlikte 2007’den beri iklim değişikliği üzerine medyanın ilgisinin artmakta olduğu ve konunun medyada yüzde 78 oranında daha fazla yer aldığı, ayrıca iklim değişikliği hakkındaki bilimsel rapor sayısının aynı yıla göre üç kat arttığı çalışmada paylaşılan tespitlerden oldu.