”İklim değişikliği ile mücadele için daha iddialı yenilenebilir enerji hedefleri gerekiyor”

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak 400ppm’e yaklaşan karbondioksit yoğunluğu hakkında açıklamada bulundu

12 Mayıs 2013

Atmosferdeki karbondioksit yoğunluğunda güvenilir sınır 350 ppm iken, bu rakamın sembolik önemi olan 400 ppm seviyesine yaklaşması tüm dünyada iklim değişikliğinden endişe duyanların dikkatleri bu gelişmeye çevirdi.

Konu hakkında bir değerlendirme yapan WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak açıklamasında şunları söyledi;

“Fizik kuralları atmosferdeki karbondioksit seviyesi arttıkça dünyanın ısınacağını söylüyor. Karbondioksit seviyesi yükselmeye devam ederse, iklim değişikliğine uyum çabalarının başarılı olma şansı da giderek azalacak. Ancak, bugün verilecek doğru kararlarla bu gidişat tersine çevrilebilir. Yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması ve etkin enerji verimliliği önlemlerinin alınmasıyla karbondioksit emisyonları azaltılabilir, atmosferdeki karbondioksit yoğunluğundaki artış durdurulabilir ve geri çevrilebilir,” dedi.

Tolga Baştak dünya iklim sisteminde bu değişiklikler olurken, Türkiye’nin yıllık sera gazı emisyonunun 2011’de 422,4 milyon ton (Mt) CO2 eşdeğeri olarak gerçekleştiğini hatırlatırken, pek çok ülkenin sera gazı emisyonlarını azaltım hedefleri koyarken Türkiye’nin emisyonlarının ise 1990’a göre yüzde 124 arttığına dikkat çekti.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Baştak sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Küresel ölçekte yenilenebilir enerjinin maliyeti hızla düşerken, 2011 yılında yenilenebilir enerji yatırımları ilk defa fosil yakıt yatırımlarını geçti. Ülkemizde de rüzgâr enerjisi konusunda olumlu gelişmeler meydana geldi. Ancak, yenilenebilir enerji potansiyeli oldukça yüksek olan ülkemizde güneş, rüzgâr, jeotermal gibi kaynakların kullanımını ana hedef haline getirmemiz gerekiyor. İklim değişikliğiyle mücadele için hükümetin fosil yakıta dayalı yatırımlar yerine daha iddialı yenilenebilir enerji hedefleri koyması ve yatırımları desteklemesi çok önemli.”