”İklim değişikliği en çok en yoksulları etkileyecek”

Dünya Bankası’nın iklim değişikliğine dair yayımladığı son rapor, küresel ısınmanın etkilerini tüm ülkelerin hissedeceğini, ancak kıtlık, kuraklık, deniz seviyesinde yükselme ve kasırgalardan dünyanın en yoksul ülkelerinin en çok etkileneceğini ortaya koydu.

21 Kasım 2012

EurActiv Türkiye

Dünya Bankası, yeni Başkan Jim Yong Kim döneminde iklim değişikliğine yönelik daha keskin bir tutum benimsiyor. Kim, ‘Eğer iklim değişikliğinin önüne geçemezsek, yoksulluğa hiçbir zaman son veremeyeceğiz. Bu, toplumsal adaletin önündeki en büyük zorluklardan biri’ dedi.

‘Isıyı Düşür’ başlıklı rapor, şu anda izlenen politikalarla 2100 yılına dek yaşanması mümkün olan 4 derecelik küresel sıcaklık artışının yıkıcı bir etkiye sahip olacağına yer veriyor.

Rapora göre iklim değişikliğinin etkileri halihazırda gözlemleniyor. Kuzey Buz Denizi’ndeki buz miktarı Eylül ayında rekor düşük seviyeye geriledi, sıcak hava dalgaları ve kuraklık da ABD ve Rusya’yı geçtiğimiz on yıla oranla tahmin edilenden daha sık vurdu.

Ülkelerin, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik verdiği sözleri tutmaması ve sıcaklığın 4 derece artması halinde bu tür olağanüstü hava olaylarının artık ‘yeni normal’ haline gelmesi bekleniyor. Ancak bu sözlerin tutulması bile 3 derecenin üzerinde bir artışın önüne geçmek mümkün değil.

Böyle bir iklimde deniz suları 1 metre yükselerek Vietnam ve Bangladeş gibi yerlerde kentlerin sular altında kalmasına yol açacak. Su kıtlığı ve tarım mahsullerinde azalma da açlık ve yoksulluğu artıracak.

Rapora göre sıcak hava dalgaları Ortadoğu’dan ABD’ye kadar büyük bir bölgede yıkıcı etkiye sebep olacak. Akdeniz bölgesinde en sıcak Temmuz günleri şimdikinden 9 derece daha sıcak olup, Libya Çölü’ndeki sıcaklıklara yaklaşabilecek.

Beklenmedik etkiler

Raporu Climate Analytics ile birlikte hazırlayan Potsdam Climate Impact Research Institute direktörü John Schellnhuber, toplamda bu iklim etkilerinin, insanların uyum sağlayamayabileceği beklenmedik etkileri de beraberinde getirebileceğini söyledi.

Schellnhuber ‘Tüm bunları birlikte ele aldığınızda, insan vücudunda koordineli bir şekilde çalışan organlar gibi, bu döngünün hızlanması şeklinde düşünebilirsiniz. Bu, dünyanın gitmesini istediğimiz yol değil’ dedi.

Kim, Dünya Bankası’nın ileride iklim değişikliğini, geliştirecekleri programlara daha fazla dahil etmeyi planladıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl banka, iklim değişikliğine uyum sağlamak isteyen 48 ülkeye desteğini ikiye katlayarak 7.2 milyar Euro’ya çıkardı.

Oxfam, yaptığı açıklamada ‘İklim değişikliğinin yıkıcı etkileri göz önünde bulundurulduğunda acilen harekete geçmek dışında bir seçenek yok. Şimdi Dünya Bankası’nın önündeki soru, yatırımlarını raporun ortaya koyduğu şartlara yanıt verir hale nasıl getireceği’ dedi.

Dünya Bankası 2010 yılında, uluslararası kamuoyunun itirazlarına rağmen Güney Afrika’ya kömür yakıtlı bir termik termik santralin inşası için sağlanacak 3.75 milyar dolar krediye onay vermişti.

Kim, Dünya Bankası’nın mümkün olduğu sürece kömür yatırımlarından uzak durmaya çalıştığını söyledi, ‘Ancak aynı zamanda çaresizce enerji bulmaya çalışan ülkeler için son başvuru noktası konumundayız’ dedi.

200’e yakın ülke, bu sene sona erecek olan Kyoto Protokolü’nün uzatılması için 26 Kasım-7 Aralık arasında Katar’ın Doha kentinde bir araya gelecek.