“İhracatçıların yeşil enerji desteğine ihtiyacı var”
Jak Eskinazi karbon vergilerine karşı yeşil enerji yatırımlarının önemine dikkat çekti
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon vergisi uygulamalarına maruz kalabilecek ihracatçı sektörlerin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımları için destek beklediğini söyledi.
Jak Eskinazi yazılı açıklamasında Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında uygulanacak sınırda karbon vergilerinden dolayı yıllık 1,8 milyar Avro civarında ek vergi maliyeti ile karşılaşabileceğinin de altını çizdi.
Yenilenebilir enerji yatırımları desteklenmesi
Açıklamasında Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen destek mekanizmaları içinde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine yönelik herhangi bir programın yer almadığına dikkat çeken Eskinazi, ihracatçı firmaların bakanlıktan yeşil enerji yatırımları kapsamında yapacakları danışmanlık, eğitim, makine/ekipman ve yazılım gibi harcamalarına yönelik özel bir destek mevzuatı beklentisi olduğunu belirtti.
Jak Eskinazi’ye göre ihracatçıların, yenilenebilir enerji kaynaklarından kendi elektriklerini üretmeleri ve enerji tasarrufu yapmaları hem Yeşil Mutabakat’a uyum süreçlerini hızlandırarak karbon vergilerinden daha az etkilenmelerini hem de elektrik maliyetlerini düşürmelerini sağlayabilecek.
Enerji verimliliği desteklerinde tüketim sınırı düşürülmeli
Jak Eskinazi ihracatçı firmaların enerji verimliliği yatırımlarının da destek kapsamına alınması konusunda beklentileri olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Verimlilik Artırıcı Projeler ve Gönüllü Anlaşmalar adı altında 2 alt program uyguladığını hatırlatan Eskinazi, her iki programda da son 3 yıllık toplam enerji tüketimi ortalamasının 500 TEP üzeri olma şartı bulunması yüzünden birçok firmanın bu teşvikten yararlanamadığını, daha çok firmanın ve projenin desteklenebilmesi için bu şartın 250 TEP’e düşürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.