IEA Uyarmaktan Bıkmıyor: Fosil Yakıt Teşviklerini Durdurun!
IEA Baş Ekonomisti Fatih Birol yine fosil yakıt teşviklerinin ekonomik etkinlik ve çevre adına hemen azaltılması çağrısında bulundu.
Uluslararası Enerji Ajansı tarafından her yıl hazırlanan Dünya Enerji Görünümü Raporu ile ilgili basın toplantısında ajansın Baş Ekonomisti Fatih Birol yine fosil yakıt teşviklerinin acilen azaltılması çağrısında bulundu.
Rapor hakkında Paris’te basın mensuplarına açıklamalarda bulunan IEA Baş Ekonomisti Fatih Birol fosil yakıt teşviklerinin ülkelerin ekonomik etkinliklerine zarar verdiği ve karbon emisyonunun artmasına neden olduğu için hemen azaltılması çağrısında bulundu.
Birol geçen yılda benzer açıklamalarda bulunduysa da ajans tarafından geçen yıla dair açıklanan veriler ilgili teşviklerin 2010 yılında 93 milyar dolar artarak, yarım trilyon dolara yaklaştığını gösteriyor.
Fatih Birol kararlı bir şekilde sürekli yükselen fosil yakıt fiyatlarına rağmen bir çok hükümetin bu enerji kaynaklarına yönelik artarak sürdürdüğü teşvik politikasının ülke ekonomilerine ciddi yük getirdiğini iddia etti. Birol uygulanan politikaların aynı şekilde devam etmesi halinde 2020 yılında bu teşviklerin OECD ülkelerinin hükümetleri ve vergi mükellefleri için maliyetinin 660 milyar dolara çıkabileceğini öngördüklerini söyledi.
Fatih Birol tarafından paylaşılan rakamlara göre 2010 yılında 28 OECD ülkesinde fosil yakıt teşvikleri için 409 milyar dolar harcandı. 2009 yılında bu rakam 312 milyar dolar idi. 2010 yılında sağlanan teşviklerde petrol türevlerinin payı 193 milyar dolar olurken, doğal gaz için ise 91 milyar dolar oldu.
En büyük teşvik İran ve Suudi Arabistan hükümetleri tarafından sağlanıyor iken, Hindistan, Çin ve Rusya’nın ters yöndeki olumlu adımları ise Birol’un geçen yıl 2015 için öngördüğü 660 milyar dolarlık toplam teşvik miktarının 2020’ye ötelenmesini sağladı.
IEA Baş Ekonomistine göre uygulanan bu teşviklerin azaltılması enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji teknolojilerinin gelişmesine, ekonomik büyümenin sağlanmasına ve karbon emisyonun azaltılmasına önemli katkı sağlayacak. Teşviklerin azaltıldığı takdirde 2020 yılında fosil yakıt tüketiminin yüzde 4 oranında düşeceği ve karbon emisyonunun yüzde 6 oranında azalabileceği yine Fatih Birol tarafından paylaşılan bilgiler arasındaydı.