IEA: Fosil Yakıt Teşvikleri Tamamen Kaldırılsın
Uluslararası Enerji Ajansı’na göre fosil yakıtlara verilen teşviklerin kesilmesi gerek çevre gerek ise ekonomi alanında çok olumlu sonuçlar doğurabilecek.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan Dünya Enerji Görünümü 2010 çalışmasına göre fosil yakıtlara verilen yüksek teşviklerin tamamen kaldırılıp yerine yenilenebilir enerjilerin teşvik edilmesi bir çok soruna çözüm getirebilecek.
Kuruluşa göre fosil yakıtlara sağlanan teşviklerin kesilmesi enerji güvenliğini artırırken, hava kirliliğini ve sera gazı etkisi yaratan gaz salımlarını düşürebilecek ayrıca bir çok dünya ülkesine ekonomik yarar sağlayabilecek.
Hazırlanan çalışma ile ilgili açıklama yapan Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti ve raporun baş yazarı Fatih Birol yaptığı açıklamada çoğunluğu gelişmiş ülkelerde olmak üzere 2009 yılında fosil yakıtlara 312 milyar dolarlık teşvik sağlanırken aynı dönemde yenilenebilir enerjilerin ise 57 milyar dolarlık teşvik elde edebildiğini söyledi.
Birol’a göre 2015 yılında mevcut düzenlemeler ile fosil yakıtlara 600 milyar dolarlık teşvik sağlanacak iken yenilenebilir enerjilere verilen teşvikler ise 100 milyar dolara ulaşacak.
Fatih Birol sözlerinin devamında doğal gaz’a verilen yüksek teşviklerin 10 yıl kadar süreceğini, bu süre içinde ucuz gaz fiyatlarının özellikle ABD ve Avrupa’da yenilenebilir enerjiler üzerinde ciddi baskı yaratacağını söyledi. Birol’a sözlerinin devamında doğal gaz’ın bol ve ucuz olmaya devam etmesi halinde ise yenilenebilir enerjiler için hayatın çok daha zor olabileceğini ifade etti.
Rapora göre fosil yakıtlara verilen teşviklerin kesilmesi 2020 yılına kadar küresel enerji talebinin yüzde 5 oranında azalmasını sağlayabilecek. Bu durum ise karbon salımını yüzde 6 düşürürken enerji yatırımlarında yenilenebilir kaynakları çok daha cazip hale getirebilecek.
IEA’ya göre geçen yıl Kopenhag’ta karbon salımını azaltmak için verilen taahhütler küresel ısınma için belirlenen 2 derecelik hedefi sağlamaktan uzak. Ayrıca artan fosil yakıt kullanımı nedeni ile bu hedefe ulaşmanın 2020 sonrası ek maliyeti 1 trilyon doları aşacak.