HSA Enerji TOPCon panellerinde seri üretime başladı
Şirket N-Type TOPCon Mavi Çam Güneş Panelleri’nin üretimine Nisan ayında başladı
Yerli güneş paneli üreticisi HSA Enerji yeni ürünü olan N-Type TOPCon Mavi Çam Güneş Panelleri’nin seri üretimine başladığını açıkladı.
Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada bu ürünün ilk kez Şubat ayında tanıtıldığı hatırlatılırken, N-Type üretimi için gerekli olan makine kurulumlarının Nisan ayında tamamlandığı ve test sürecinin de tamamlanmasının akabinde aynı ay içinde Cam-Cam N-Type TOPCon güneş panellerinin seri üretiminin başladığı bilgisi verildi.
Açıklamada değerlendirmesi yer alan HSA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi & Genel Müdürü Mehmet Doğan üretimine başladıkları Cam-Cam N-Type TOPCon Mavi Çam Güneş Panelleri, 16BB TOPCon (Tunnel Oxide Passivated Contact) hücrelerinin yüksek elektron yakalama kapasitesi sayesinde daha az ışınımda daha iyi performans göstererek yüksek hücre ve panel verimliliği sunduklarını, ayrıca ilk yıl daha düşük LID etkisi sağlayarak ve %0,4 yıllık degradasyon oranıyla 30 yıl sonunda %87,4 verimlilikte çalışmayı garanti ederek, uzun vadeli performans sağladıklarını vurguladı.
Açıklamadaki diğer bilgilere göre N-Type güneş panelleri standart ışınım ve parametrelerle hesaplanan simülasyon sonuçlarına göre aynı kurulu güçte P-Type güneş panellerine göre %6-7 alan tasarrufu, daha kolay ve hızlı kurulum, 30 yılın sonunda %4-5,6 daha fazla güç üretimi, panel dışı ekipman maliyetinde %2-3 daha uygun maliyet sunarak daha hızlı amortisman sağlıyorlar.
Güneş paneli sayısının sabit tutulduğu aynı alanda yapılan simülasyonda ise ~%80 bifaciality (çift yüzlülük oranı) ve -%0,3/°C düşük sıcaklık katsayısı ile %6-7 daha fazla kurulu DC güç elde ederek 30 yıl sonunda %10,7-12,3 daha fazla üretim farklı göstermektedir.
Siparişler üçüncü çeyrekte yükselecek
HSA Enerji Genel Müdürü Mehmet Doğan Türkiye güneş enerjisi sektörüne yönelik değerlendirmede ise şunları kaydetti;
“2023 yılı, güneş enerjisi sektöründe globalde yaşanan fiyat düşüşleriyle birlikte beklenmedik bir talep artışına sahne oldu. Ancak, 2024 yılında fiyat düşüşlerinin sınırlı kalmasıyla, yüksek verimli ürünlerin talebi standart ürünlere göre daha fazla olmuştur. Kurulumların geçtiğimiz yıllardaki ivmede devam etmesi için proje başvuru süreçlerini basitleştirmeli, şebeke yük kapasitesini artırmalı ve son kullanıcı düzeyinde gerçek kurulum talebini artırmak için daha fazla teşvik politikası uygulamalıdır.
İmar ve proje geliştirme süreçlerinde yaşanan gecikmeler sebebiyle geçen yıl kurulması planlanan birçok öz tüketim projesi izinlerini ancak bu yıl başında tamamlayabildi. Bu nedenle, 3. çeyrekteki sipariş hacminin Ocak ve Şubat’a göre daha yüksek olacağını öngörmekteyiz. Depolamalı santrallerin de 2024 sonu ve 2025 yılları içerisinde kurulmaya başlanmasıyla yüksek teknolojili olan ürünlere olan ilgi devam edecek.”