Hollandalıların %90’ı işe bisikletle gidebiliyor

Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda bisikletli ulaşımın nasıl yaygınlaşabileceği tartışıldı

31 Ekim 2018

Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından düzenlenen 6. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu ikinci gününde “Belediyeler için Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesine Yönelik Yol Haritası” çalıştayı düzenlendi.

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından yapılan açıklamaya göre “Bisiklet bir ulaşım türü olarak nasıl herkes tarafından benimsenebilir?” sorusuna da cevap aranan çalıştayda bu konuda iyi örneklere imza atmış şehirlerin bunu nasıl başardığı, Türkiye’de şehirlerde yeterli bisiklet altyapısı olup olmadığı ve bunun için neler yapılabileceği, Türkiye’de mevcut durumun ne olduğu konularını gündeme getirildi.

Çalıştayda özellikle bisikletin en çok kullanıldığı ülkelerden biri olan Hollanda’daki örnekler, Hollanda Başkonsolosu Bart van Bolhuis tarafından katılımcılara aktarıldı. “Hollanda’daki şehirler de her zaman bir bisiklet cenneti değildi” diyen van Bolhuis bugün Hollanda’da yaşayan insanların yüzde 90’ının işlerine bisikletle gidebilmesinin sağlandığına ve ortalama bir Hollandalının bisikletle yılda yaklaşık 1.000 km yol yaptığına dikkat çekti.

“Bisiklet dostu şehirler için çalışıyoruz”

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler olarak Türkiye’deki şehirlerin bisikleti kent altyapılarına dahil etmeleri adına 2011 yılından bu yana yaptıkları çalışmaları aktaran WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız da bu amaçla bugüne kadar Eskişehir, İstanbul, Antalya, Sakarya, Konya ve Kayseri’de gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Sadece bisiklet altyapısının kurulması değil bisiklet yollarının yol güvenliğinin sağlanması için de projeler geliştirdiklerini belirten Cansız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çok yakın çalışma içerisinde olduklarını ve 2014 yılında Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle ‘Bisiklet Yolları Uygulama Kılavuzu’nu hazırlayarak belediyeler ve karar vericilerle paylaştıklarını dile getirdi. Güneş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2015 yılında hazırladığı Türkiye’nin bisiklet konulu ilk yasal düzenlemesinde de deneyimlerini Bakanlık’la paylaştıklarının altını çizdi.

 

“İstanbul’da 2023’te 1.050 km uzunluğunda bisiklet yolu olacak”

Sempozyumun ilk gününde bir konuşma yapan İBB Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Daire Başkanı Ramazan Özcan Yıldırım, İstanbul’da mevcut 120 km’lik bisiklet yolunun 2023’te 1.050 km’ye çıkarılacağını dile getirmişti. TÜİK verilerine göre 15 milyonu aşan bir nüfusa sahip olan İstanbul’un nüfusunun 2023 yılında yine TÜİK tahminlerince 16 milyon 310 bine ulaşacağını ifade eden Yıldırım, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği UITP’nin bu durumda şehir içi hareketlilik talebinin 3 kat artacağını öngördüğünü ifade etmişti. Yıldırım, bisikletin yanı sıra halen 170 km olan metro hattı uzunluğunu da 2019 sonrasında 1.100 km’ye ulaştırmayı hedeflediklerini de vurgulamıştı.