Hitit güneşi Kolorado’ya uzandı
Hitit Solar Ar-GE çalışmalarını ABD’de sürdürecek
Hitit Solar Enerji’nin güneş enerjisi teknolojileri için test merkezi işlevi gören SolarTAC‘e ( Solar Technology Acceleration Center ) üye olduğu açıklandı.
SolarTAC’ten yapılan açıklamada termal solar alanında kapsamlı çalışmalar yapan şirketin üyeliğinden duyulan memnuniyet ifade edildi.
Hitit Solar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Oğuz Çapan ise SolarTAC’e üye olmanın kendilerine yenilenebilir enerji sistemlerini test etme imkanı verdiğini ve yeniliklerin gerçekleştiği SolarTAC’in bir parçası olmaktan gurur duyduklarını söyledi.
ABD’nin Kolorado eyaletinde bulunan ve özel üyelik sistemi ile çalışan SolarTAC üye firmalara geliştirdikleri güneş enerjisi teknolojilerini test edebilecekleri, yeni teknolojiler geliştirmek için araştırmalar yapabilecekleri veya başka firmalarla ortak çalışmalar yapabilecekleri imkanlar sunuyor. Tesisin üyeleri arasında SunEdison ve Abengoa gibi önemli şirketler bulunuyor.
Şirketin kurucusu Oğuz Çapan 2008’in Kasım ayında, şirket kuruluşundan bir kaç hafta sonra Milliyet gazetesine şu açıklamalarda bulunmuştu;
“Ben 40 yıl ABD’de yaşadım. Petrol işiyle uğraştım. Yakın zaman önce Türkiye’ye döndüm ve petrolün sonunun geldiğini gördüm. Yenilenebilir enerjiye yöneldim. R.O.Ç. Enerji’yi kurdum. Patentler geliştirdim. Aynalı parabolik (çanak) yüzeylerle güneşi gün boyu takip eden bir sistem kullanıyoruz. Güneş ışığını odaklayıp, buhar elde ederek elektrik üretimi yapıyoruz. Bizim teknolojimiz işin maliyetini düşürüyor. Aynı sistem içinde atık su arıtılması teknolojisi de var. Bu proje Dünya Bankası ödülü kazandı. Bunları birlikte kullanıyoruz. Güneşle elde edilen buhardan önce elektrik üretiliyor, atık buharın ısısıyla da içilebilir su elde ediliyor. ”
Çapan Zorlu grubu ile geliştirdikleri ortaklık için ise şu şekilde konuşmuştu;
”Zorlu ailesiyle ortak arkadaşlar vasıtasıyla tanıştık. Adımız Hitit Güneşi’nden geliyor. Zorlu Grubu’nun Manisa tesislerinde sistemi başarıyla test ettik. Çok büyük projelerimiz var. Yüzlerce megavatlık elektrik santrallarından söz ediyoruz. Bu teknoloji evde değil büyük projelerde kullanılacak. Ağırlıklı olarak yurtdışını düşünüyoruz. Geçende Meksika’da bile bir sunum yaptım. Sistemin pahalı olduğu düşünülebilir. Ancak bir doğalgaz santralının ömrü 20 yıl. Gaz maliyetini de eklerseniz biz daha ucuzuz. Türkiye’nin bol güneşli bölgeleri için büyük avantaj olacağız.”