Hibrit güncellemesi Nisan’da yayınlanabilecek
Saha usul ve esasları güncellenecek, kurulu güç sınırı netleşecek
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Elektrik Piyasası Daire Başkanı Deniz Daştan 23 Mart 2021 günü video konferans yolu ile bağlandığı GÜYAD Genel Kurulu’nda güneş enerjisi sektöründeki mevcut durum ve hibrit santral mevzuatı alanında yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Deniz Daştan bugüne kadar YEKA projesi de dahil olmak üzere güneş enerjisi yatırımları için toplamda 12.400 MW kapasite tahsis edilmiş durumda olduğunu, 7.000 MW’lık bir kapasitenin de Mart ayı itibarıyla devreye girmiş durumda olduğunu kaydetti.
Devredeki bu kapasitenin 6.900 MW’lık bölümünün, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nin kapsamlı şekilde güncellendiği 12 Mayıs 2019 tarihinden önce tahsis edilmiş kapasiteden oluştuğu bilgisini paylaşan Daştan, çatı üstü yatırımlar için verilmiş olan kapasitenin de 700 MW’a ulaştığını belirtti.
Hibrit yatırımlar için saha sınırı kalkacak
Geçtiğimiz yıl Mart ayında yayınlanan ve 1 Temmuz 2020 ayında yürürlüğe giren hibrit santral düzenlemesinde saha usul esaslarının sektörden gelen öneriler doğrultusunda değiştirmek üzere yakın zaman önce taslak yönetmeliğin ilana çıkıldığını hatırlatan Daştan, bu kapsamda şu an uygulanmakta olan saha sınırının kalkacağını söyledi.
Böylelikle hibrit yatırımı yapmak isteyen yatırımcıların ek saha istemesi halinde talep ettiği sahanın da mevcut sahasına eklenebileceği, ayrıca santral yatırımı için gerekli olan özel mülkiyete ait alanlar için de gerekli olan durumlarda kamulaştırma yolu ile edinilebilmesine imkan sağlanacağını da söyledi.
Kurulu güç için 50 MW, 50 MW+%50 ve 100 MW kısıtları gelecek
Güncellenecek düzenleme ile hibrit santrallerin ulaşabileceği kurulu güç için de açıklık getirilecek.
Buna göre 50 MW elektriksel güce kadar olan santrallerde hibrit santrallerin kurulu gücü için bir sınır bulunmayacak.
50 MW’ın üstündeki güce sahip olan santrallerde ise bu sınırın aşıldığı düzeyin yarısı kadar ek hibrit kapasitesi olabilecek. Örneğin 80 MW’lık güce sahip bir santral en fazla 65 MW’lık hibrit santral kurabilecek.
Bununla birlikte trafo kapasitelerindeki sınırlar göz önüne alınarak, daha fazla yatırımcının düzenlemeden yaralanabilmesi için de hibrit yatırımlar için üst sınır 100 MW olarak uygulanacak.
Başvuru sayısı 100’ün üstünde
Deniz Daştan EPDK’ya yapılan hibrit başvuru sayıları hakkında da bilgi verdi.
Daştan’ın verdiği bilgiye göre kuruma şimdiye kadar 100 civarında santral için hibrit proje başvurusu yapıldı.
Başvuruların yarısını biyokütle santralleri oluştururken, hidroelektrik yatırımları için 30, rüzgar yatırımları için 20 civarında başvuru gelmiş durumda.
Deniz Daştan Saha Usül Esaslarını 3 hafta içinde kurula sunma hedeflerinin olduğunu ve düzenlemenin Nisan ayı ortalarında Resmî Gazete’de yürürlüğe girebileceğini de sözlerine ekledi.