Hedef: Ispartayı Güneş Enerjisinde Uluslararası Merkez Yapmak

SDÜ Enerji Enstitüsü kurmak için DPT’ye 17 milyon lira bedelli proje sundu.

26 Ağustos 2009

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) uluslararası boyutta yenilenebilir enerji açılımını sağlayacak Enerji Enstitüsü’nün Isparta’da kurulması için Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) 17 milyon lira bedelli proje sundu.

SDÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEKARUM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül’ün önderliğinde Isparta’ya uluslararası boyutta hizmet verecek Enerji Enstitüsü kurulması için proje hazırlandı. Üçgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ile Isparta’nın güneş enerjisi açısından bir enerji üssü haline gelmesini hedeflediklerini belirterek, ”Isparta’da yeterince güneş enerjisi var. Artık bu değeri kullanmanın zamanı geldi. Burada sağlanacak yatırımlar, Türkiye’yi aydınlatacak” dedi.

Hazırladıkları 17 milyon lira bedelli projeyi DPT’ye sunduklarını bildiren Üçgül, projede, neden böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğu, dünyanın nereye doğru akın ettiği ve bunlara karşın Isparta’nın sahip olduğu potansiyellerin yer aldığını vurguladı. Enerji Enstitüsü’nün SDÜ Kampüsü içine kurulmasının planlandığını belirten Üçgül, YEKARUM’un ise bu enstitü için altyapı oluşturacağını söyledi.

”DÜNYAYA HİTAP EDECEK”

Dünya genelinde uluslararası boyutta yenilenebilir enerji kaynakları hizmeti veren merkez sayısının az olduğuna dikkati çeken Üçgül, Isparta’da kurulacak merkezin sadece bölgeye ve Türkiye’ye değil, dünyaya hitap edeceğini bildirdi.

Yurt dışında yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik bir yatırım akımı oluştuğuna işaret eden İbrahim Üçgül, ”Enerji çok önemli. Enerjiyi elinde tutan ülkeler, dünya ekonomisini de elinde tutuyor. Bizde de kullanabileceğimiz bir güneşimiz var. Bundan en iyi şekilde istifade etmeliyiz. Bu düşünceler bizi böyle bir proje hazırlamaya yönlendirdi” diye konuştu.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Üçgül, enstitünün kurulması halinde, güneş kulesi, silindirik parabolik güneş kolektörleri, doğrusal odaklamalı frensel aynalı kolektörler, güneş elektrik üretim teknolojileri ve biyokütlenin direkt yakma, piroliz ve gazlaştırma sistemlerine yönelik çalışmaların yapılacağını söyledi. Proje bazlı çalışmalara yer verileceğini vurgulayan Üçgül, ”Buraya sadece buradaki insanlar değil, yurt dışındakiler de yatırım yapacak. Güneş enerjisine yönelik bir yatırım alanı oluşturulacak” dedi.

Projeyi Isparta’nın ve ülkenin geleceği açısından önemsediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Üçgül, bunun sebeplerini ise şöyle sıraladı:

”Isparta’ya kurulacak bu Enerji Enstitüsü uluslararası boyutta hizmet verecek. Şu anda yurt dışında güneş potansiyeline sahip alanda yatırım yapmayı planlayan yatırımcılar var. Enstitü buraya kurulduğu takdirde Isparta’nın da kaderi değişecek. Bugün kapanan fabrikalardan, işsizlikten bahseden Isparta, böyle bir durumda tüm bu sıkıntılarını da aşmış olacak. Isparta’ya getirileri sayılamayacak kadar muazzam olacak. Güneşe dayalı bir sermaye geliştirilecek. Zaten buna da Isparta yeterince sahip.” (AA)