Hava kirliliği Alzheimer nedeni olabilir
Yeni yapılan bir bilimsel çalışma hava kirliliği ile alzheimer hastalığı arasında bir bağ olabileceğini ortaya koydu
Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma hava kirliliği ile Alzheimer hastalığı arasında bir bağ olabileceği ihtimalini ortaya koydu.
İngiltere ve Meksika’dan bilim insanlarının katılımı ile yapılan çalışmada hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan kişilerin beyninde, dikkat çekici seviye ve türde manyetit partiküllerine rastlandı.
Sonuçları bu ay yayınlanan çalışma İngiltere’nin Manchaster, Meksika’nın ise Meksiko şehirlerinde yaşayan yaşları 3 ile 92 arasında değişen 37 kişiden alınan beyin dokularının incelenmesi ile yapıldı.
Yapılan incelemede bu dokularda boyutları 5 ila 150 nm arasında değişen manyetit partiküllerine rastlandı.
Araştırmaları hakkında Reuters haber ajansına konuşan araştırma ekibinden İngiltere, Lancaster Üniversitesi’nde görevli Prof. Barbara Maher Alzheimer’ın insanlık tarafından yaratılmış modern bir salgın olabileceği değerlendirmesini paylaştı.
Prof. Maher açıklamasında 200 nm altındaki parçacıkların burundan soluk alma yolu ile beyne ulaşabildiğini söylerken, inceledikleri doku örneklerinde tespit ettikleri partiküllerin ise trafiğin yoğun olduğu bölgelerde, araçların motorlarında veya frenlerinde tutuşma veya sürtünmeden oluşan ısınma sonucunda havaya karışanlar ile çok çarpıcı benzerlik gösterdiğinin altını çizdi.
Manyetitin çok güçlü manyetik ve toksik bir mineral olduğunu ve beyinde (serbest radikaller de dahil olmak üzere) reaktif oksijen türlerinin üretimi ile ilişkili olduğu bilindiğini bunların ise uzun zamandır Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar ile ilişkilendirildiğinin altını çizen Maher, çalışmalarının bu minerallerin başka bir yol ile beyne ulaşıp eridiğini gösteren ilk bulgu olma konusunda önemli bir yenilik olduğunu söyledi.
Bununla birlikte araştırmada bu tespitin Alzheimer’ın doğrudan hava kirliliği ile bağı olduğunu gösterdiğini kanıtlamadığının ve bu alanda gelecekte daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin de altı çizildi.
Resmi verilere göre Türkiye’de 600 bin kişi Alzheimer hastalığı ile yaşıyor.
Bu sayının tüm dünyada ise 46 milyon düzeyinde olduğu tahmin edilirken, 2050’de ise 130 milyonu aşacağı öngörülüyor.