‘Harekete geçilmezse 2022’de Avrupa’da yüzde 30 daha az balık avlanacak’

WWF için yürütülen bir araştırmanın sonuçları, eğer yeni düzenlemeler getirilmezse AB’de balıkçılık sektörünün felakete doğru gittiğini gösteriyor. Buna göre mevcut durum sürerse, 2022 yılında AB’deki balıkçılar, 2009’a oranla 1.4 milyon ton, yani yüzde 30 oranında daha az balık avlayabilecek.

17 Ekim 2012

EurActiv Türkiye

Hollandalı danışmanlık firması Framian BV tarafından yürütülen araştırmada, Avrupa Komisyonu’nun balık stoklarındaki azalmanın önüne geçebilmek için AB karasularına daha sıkı düzenlemeler getirildiği, ancak bunların sektöre daha da zarar verdiğine yer verildi.

Buna göre mevcut yasaların korunması, 2022’de sektörde çalışan 50 bin kişinin işine mal olarak istihdam konusunda da ciddi etkiler doğuracak.

WWF’nin Avrupa politikaları direktörü Tony Long, ‘Uzun vadede istikrarlı balık stokları sağlamak mümkün, ancak kaynakların sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi gerekiyor’ dedi.

AB’de avlanan balık miktarı yılda ortalama yüzde 3.7 düşerken İzlanda ve Norveç gibi diğer Avrupa ülkelerinin avladığı balık miktarı istikrarını nispeten korudu.

Araştırmaya göre balıkçılık alanında kararlı reformlar yapılırsa ve stoklar ‘sürdürülebilir’ seviyelere çekilirse, AB sularındaki balıkçılar 2.8 milyon ton (%80) daha fazla balık avlayabilir. Bu da yıllık 2.1 milyar Euro ek gelir anlamına geliyor.

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu’nun Ortak Balıkçılık Politikası’nda reform çağrısına destek vermekle birlikte resmi yanıtını Ocak 2013’e kadar açıklamayacak.

AB Bakanlar Konseyi, sürdürülebilirliğin yeni düzenlemelerde birincil öncelik olacağı yönünde görüş bildirmişti.

Batacaksınız ya da yüzeceksiniz

WWF, stokların 2015’e kadar ‘azami sürdürülebilir ürün’ü kaldırabilir seviyeye çıkartılması gerektiğini savunuyor. Azami sürdürülebilir ürün, belirli tür balığın, her yıl üst üste avlansa da balık stoğunun zarar görmeyeceği miktar anlamına geliyor.

Araştırmada aynı zamanda şu önerilerde bulunuyor

– AB’nin, hangi balıkların avlanabileceği ve hangi balıkların avlanamayacağının çerçevesini çizen çok yıllı planlar hazırlaması ve bölgeler arasında işbirliğini yıl içinde güçlendirmesi

– İstenmeyen balıkların denize atılması uygulamasına 2018’e kadar son verilmesi.

– Sübvansiyonların yalnızca sürdürülebilir avlanma yöntemleri kullanan balıkçılara sağlanması.