“Hanwha ile olan yanlış tercihi CETC ile düzeltiyoruz”

Ahmet Taşkın fabrikanın 15 Haziran 2020’de üretime başlayacağını söyledi

18 Mart 2020

Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş Genel Müdürü Ahmet Taşkın Solar İstanbul 2020 Fuar ve Konferansında inşa süreci devam eden entegre güneş paneli fabrikası projesindeki ilerlemeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Ahmet Taşkın organizasyon kapsamında 12 Mart 2020 tarihinde düzenlenen “Güneş Enerjisi ve Yerli Üretim” panelinde yaptığı konuşmada Kalyon Enerji’nin YEKA GES-1 yarışmasını Hanwha Q CELLS ile oluşturduğu konsorsiyum ile birlikte kazandığını fakat Hanwha’nın daha sonra projeden çekildiğini hatırlattı.

Taşkın konuşmasında şunları kaydetti;

“Hanwha ile birlikte ihaleye girmiştik ve Hanwha ile birlikte aldık. Neden Hanwha ile beraber girdik ve birlikte aldık? Her ne kadar yerli üretim desek de bazen takıntılarımız olabiliyor. Bu projenin temel hedeflerinden bir tanesi Türkiye’ye ingot, wafer ve hücre teknolojisini getirmekti. Bu teknolojiyi de daha iyi, daha kolay getirebilmek için YEKA sözleşmesini yazan, bu şartnameye katkı sunan akademisyenlerimiz, bürokratlarımız düşünmüşlerki eğer bu işi bir yabancı firma ile yaparsak teknoloji transferini daha kolay gerçekleştiririz. Ama gerçek hayatta bu böyle olmuyor. Biz Hanwha ile bu projeyi ortak olarak aldık. Yapmak için hazırlıklara devam ettiğimizde bizim sadece fabrikayı yapmak için ayırdığımız bütçe 500 milyon doların üzerindeydi.

Yani biz şu anda tek başımıza daha üst bir teknoloji ile üçte iki bir fiyata bu yatırımı kendimiz yapabiliyoruz. Yani yerli üretimi artırmak, iyileştirmek istiyorsak yahut Türkiye’ye yeni bir teknoloji kazandırmak istiyorsak, buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum bu tür şartnameleri yazan büyüklerimize arkadaşlarımıza, lütfen Türkiye’deki şirketleri yabancılara muhtaç etmesinler. Yabancılarla böyle bir birlikteliğe zorunlu kılmasınlar. Bu yanlış. Bunu biz bu projede gördük. Buradan herkese teyit ediyorum. Bu yanlışlığa devam edilmesin.

Önceki gün sayın bakanımız fabrikayı ziyarete geldiler, teşrif ettiler, şereflendirdiler. Kendisine de söyledik. Bu tür yatırımlarda YEKA yatırımlarında veya benzer yatırımlarda yabancı şartını kaldırın, esnetin, bir şey yapın. Yabancı şartı yerli yatırımcının elini ayağını bağlar bir konuma geliyor. Biz bunu yaşadık, başka yatırımcılar böyle bir olumsuzluğu yaşamasınlar.”

Ahmet Taşkın konuşmasında projenin geldiği nokta hakkında bilgiler ve hedeflenen devreye girme tarihini de paylaştı.

Taşkın’ın verdiği bilgilere göre 2017 Mart ayında yapılan ihalenin ardından, 15 Eylül 2017 tarihinde sözleşme imzalandı. Hanwha ile Kalyon Grubu ise 13 Mart 2019 tarihinde yollarını ayırdılar.

Bunun ardından altı ay içerisinde yeni yol haritası belirlendi, teknoloji seçimi yapıldı tüm ekipmanlar için EPC olarak tedarik sözleşmesi ve iki yılda işletme garantisi olmak üzere Çinli CETC ile anlaşma yapıldı. Bu anlaşma çerçevesinde fabrikanın kurulum çalışmaları da devam ediyor.

Ankara’daki Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösterecek fabrikanın halihazırda inşaat çalışmaları bitmiş durumda ve Şubat ayında ekipmanlar gelmeye başladı.

Modül hattının makinaları gelmiş durumda ve 10 gün sonra montajına başlacak. İngot, wafer ve hücre hattına ait makinaların bir kısmı Avrupa’da bir kısmı Çin’de olmak üzere üretimleri devam ediyor. Bu makinaların yüklemeleri de Mart ayı sonunda Ankara’daki fabrikaya gönderilmek üzere başlayacak. Tüm makinaların gelmesi Nisan ayında, makinaların kurulumları Mayıs ayında tamamlanacak ve fabrika dört üretim hattı ile birlikte 15 Haziran 2020 tarihinde üretime başlayacak.

Yıllık 500 MW, aylık ise 42 MW kapasite ile  üretime başlanacak olan fabrikada ilk üç yıllık dönemde yalnızca Konya, Karapınar’da kurulacak GES için üretim yapılacak. Bu sürenin sonunda ise Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri de dahil olmak üzere piyasaya yönelik üretim planlanıyor. Bu süreçte de rekabetçiliği artırmak için fabrikanın üretim kapasitesi artırabilecek. Halihazırda fabrikadaki dört üretim hattı da 200 MW’lık kapasite artışına uygun olarak kurulacak.

Kalyon Enerji projenin fabrika kurulumu için 348 milyon dolar, santralin kurulumu için de 950 milyon dolar olmak üzere toplamda 1,298 milyar dolar yatırım yapacak. Takip sistemleri kullanılacak santralin gücü ise 1,3 GWDC / 1,0 GWAC olacak.

Fabrikada 1.300 personel, fabrika içinde kurulacak Ar-Ge merkezinde ise 100 personel görev alacak.

“Maliyet artışına rağmen mono-kristal teknolojisini seçtik”

Taşkın konuşmasında ingot üretiminde mono-kristal teknolojisi seçimlerine de vurgu yaptı.

Ahmet Taşkın, YEKA şartnamesine göre fabrikayı multikristal teknolojisine dayalı kurabileceklerine ve üretim maliyetinin iki kat pahalı olmasına rağmen, Türkiye’ye daha yeni bir teknoloji kazandırmak ve kendi santrallerini daha yüksek verimlilik oranlarına sahip güneş panelleri ile kurabilmek için monokristal teknolojisine dayalı ingot üretimi yapacaklarını söyledi.

Sunumunda seçim sürecinde tüm dünyadan teklif topladıklarını ve beraber yol yürüyerek, teknoloji transferi yapabilecekleri bir firma olarak Çinli CETC firması ile çalışmaya karar verdiklerini söyleyen Ahmet Taşkın, CETC’yi Çin’in Aselsan’ı olarak niteledi.

Taşkın Çin’in ilk uydusunu, radar uçaklarını imal eden, dünyanın en büyük depolama ürünlerini geliştiren şirketin güneş enerjisi sektöründe hem ekipman üretimi, hem de fabrika tasarımı yaparak EPC hizmeti olarak da fabrika inşası gerçekleştiren nadir firmalardan biri olduğuna vurgu yaptı.

Ahmet Taşkın konuşmasını “Hanwha ile olan yanlış tercihi CETC ile düzeltildiğini düşünüyoruz” diyerek bitirdi.