Güriş Efeler JES projesinin ikinci fazını devreye aldı
Güriş grubu’nun jeotermal yatırımlarının kurulu gücü 117 MW’ı aştı
Aydın’ın Germencik ilçesinde yer alan Efeler Jeotermal Enerji Santrali’nin 22,4 MW’lık ikinci fazının tamamlanarak devreye alındığı ve santralin 69,9 MW’lık kurulu güce ulaştığı bildirildi.
Projeyi gerçekleştiren Güriş grubu tarafından yapılan açıklamada 162,3 MW kurulu güce ulaşacak projenin 2015 yılının ilk yarısında tamamlanmasının planlandığı kaydedildi.
Şirketin açıklamasında değerlendirmesi yer alan Güriş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk Efeler JES projesinin tam kapasite ile devreye girmesi ile Güriş’in Türkiye’nin jeotermal enerji üretiminin yüzde 25’ini gerçekleştiriyor olacağını ifade etti.
Yamantürk sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2015 yılının ilk yarısında Aydın Germencik’te bulunan Efeler JES yatırımlarımızın tamamı devreye girecek. Böylece jeotermal enerji üretimimiz Türkiye’nin lider Avrupa’nın ikinci büyük tesisi haline gelmiş olacak. Küresel ısınmanın sadece Türkiye değil, tüm dünya için tehdit oluşturduğu bir ortamda; alternatif kaynaklardan enerji üreterek, ülkemizin bu alanda dışa bağımlılığının azaltılmasına ve cari açığın küçülmesine katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ekolojik dengenin korunarak, gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakılmasının yanı sıra ülke ekonomisine ve sürdürülebilir kalkınmaya da olumlu katkıda bulunmanın gururunu yaşıyoruz.”
Güriş grubunun jeotermal enerji alanında 232,2 MW’lık portföyü bulunuyor. Şirketin yine Aydın, Germencik’de bulunan Gürmat JES projesinin halihazırda devredeki gücü 47,4 MW iken, şirket Mart ayında Gürmat II JES projesi için 22.5 MW’lık lisans sağlamıştı.
Şirketin rüzgar enerjisi alanında da önemli yatırımları bulunuyor. Güriş’in halihazırda üç ayrı santral ile Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücündeki payı 199 MW iken, şirket Türkiye’de tamamlandıklarında 165,4 MW kurulu güce sahip olacak 3 yeni rüzgar enerjisi santralinin yatırım çalışmalarını da yürütüyor.
Güriş’in Türkiye dışında, Kırım ve Ukrayna’da da rüzgar enerjisi alanında yatırımları bulunmakta.