Güneş Enerjisinde ABD – Çin Hukuk Savaşı Başladı
ABD’de Çin’den ithal edilen güneş enerjisi sistemlerine yönelik ilk resmi ticaret soruşturması başlatıldı.
ABD’de Çin’den ithal edilen güneş enerjisi sistemlerine yönelik ilk resmi ticaret soruşturması başlatıldı.
Çarşamba günü Alman SolarWorld şirketinin ABD kolu tarafından yapılan başvuruya istinaden açılan soruşturma, ülkede yenilenebilir enerji sektörüne yönelik ilk uluslararası ticaret soruşturması olma özelliğini kazandı.
Aynı zamanda Amerikan Güneş Enerjisi Üretimi Koalisyonu (CASM) adlı oluşuma da önderlik eden SolarWorld başvurusunda Çinli firmaların güneş enerjisi ürünlerini haksız şekilde çok ucuz şekilde sattıkları ve Çin hükümetinin bu ihracat işlemlerini uluslararası ticaret yasalarına aykırı şekilde mali olarak desteklediğini iddia ediyor.
SolarWorld’e göre Çinli firmaların ürünleri ABD’de Çin’deki satış fiyatlarından yüzde 50 ile yüzde 250 arasında daha ucuza satılıyor.
Şirket daha önce CASM adına yaptığı açıklamada Çin’in 2010 yılında yerli güneş enerjisi sistemi üreticilerine 30 milyar dolarlık teşvik sağladığını bunun yalnızca 7 milyar dolarlık kısmının ise tek bir firmaya, Suntech şirketine sağlandığını iddia etmişti.
ABD Ticaret Bakanlığından ise suçlamaların doğruluğunun kanıtlanması halinde, bu şekilde davranan şirketlere yönelik yüksek gümrük tarifeleri uygulanabileceğini açıklandı.
Bununla birlikte soruşturmanın Uluslararası Ticaret Komisyonu’na geçmesi halinde ise soruşturmadaki sürece bağlı olarak, Çinli ihracatçı şirketler 14 Ekim’e kadar oaln dönem için geriye yönelik ithalat vergisi ödemek zorunda kalabilecekler.
Çin haber ajansı Şinhua ise Çin Ticaret Bakanı Şın Danyang’ın, Çin halkının ve şirketlerinin bu çalışmalardan rahatsızlığını dile getiren açıklamalarını yayınladı.
Çinli Bakana göre bu dava süreci iki tarafın ortak enerji projelerine zarar vermenin ötesinde, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik küresel çabalarıda engelleyecek.