Güneş Enerjisi Yarışına Büyük Oyuncular da Katılıyor
Güneş enerjisi sektörü, General Electric ve Total gibi enerji devlerinin yanı sıra Google gibi sürpriz yeni yatırımcıların da ilgisini her geçen gün biraz daha çekiyor.
EurActiv Türkiye
Amerikan enerji devi General Electric bu sektörde yarışa geçtiğimiz Nisan ayında, 2008’den bu yana hisselerinin çoğunluğunu elinde bulundurduğu PrimeStar Solar şirketini satın alarak katıldı.
Yaklaşık on yıl önce rüzgâr enerjisi üretimine de giren GE yıllık $6 milyar satış ile türbin kolu imalâtında büyümeye devam ediyor.
Şirket şimdilerde bu başarısını güneş enerjisi sektöründe de tekrarlamak amacıyla 2013 yılında ABD’nin en büyük güneş enerjisi üretim merkezini açmaya hazırlanıyor.
Güneş enerjisine küresel talebin önümüzdeki beş yıl içerisinde 75 gigawatt artabileceği gerekçesiyle GE, güneş enerjisi teknolojisi ve ticaretine $600 milyon yatırım yapma kararı almış bulunuyor.
Ölçek ve maliyet her şey demek
Bu hamleyle Amerikan enerji devi, güneş enerjisi kullanımını artırıcı, düşük maliyetli güneş enerjisi üretim panelleri imal etme yarışına katılmış oluyor.
Yeni üretim merkezinde Kadmiyum-Tellür (CdTe) ince paneller imal edilecek. Şimdilik bu piyasayı elinde bulunduran First Solar – ki bir başka Amerikan enerji şirketi – bu alanda teknolojinin öncüsü olarak tanınıyor.
Bildik güneş enerjisi üretim panellerine göre daha az etkili olan CdTe daha çabuk ekipman kurulumuna ve düşük maliyetli güneş panellerinin seri imalâtına imkân tanıyor. Uygulanan yöntem ile küçük çatı panelleri yerine tesis ölçeğinde imalât hedefleniyor.
Hem GE hem de First Solar için ölçek ve maliyeti azaltmak her şey demek.
GE Energy Ecoimagination Programı Başkan Yardımcısı Mark Vacon EurActiv’e yaptığı açıklamada “Bu tesis üretimi ve tesis ölçeği odaklı güneş enerjisi tesislerine odaklanan ilk piyasa olacak. Hâlâ piyasanın büyük anlamda doygunluğa ulaşmadığını ve bizim ölçeğimizin gurur duyabileceğimiz bir durum oluşturacağını düşünüyorum” dedi.
Vanchon ölçeğin ne kadar büyük olacağına ilişkin bilgi vermezken sadece “oldukça büyük” demekle yetindi. GE yetkilisi “Bu yatırımdan geri dönüşüm beklediğimizi tahmin edersiniz” dedi.
Program CEO’su Jeff Immlet geçtiğimiz aralık ayında yatırımcılara GE’nin 2015’e kadar $2-3 milyarlık iş yapabileceğini söylemişti.
Toplam rakam yeni alımlara işaret ediyor
Benzer bir hamle Fransız enerji devi Total SA’dan geldi. Firma Nisan ayında Amerikan SunPower Corp. Şirketini satın almak için $1,37 milyar teklif etti.
Total’ın bu girişimi bir doğalgaz ve petrol devinin yenilenebilir enerji piyasasında yaptığı en büyük hamle olarak nitelendirilirken güneş enerjisi sektöründe büyük ölçekli bir güçlenmeye işaret ediyor ki bu, yatırımcıların yıllardır bekledikleri bir şey.
Büyük firmalar bugüne kadar küçük çatı güneş enerjisi tesisleri kuran sektörü dışladılar ve daha büyük rüzgâr enerjisi üretim tesislerinin kendi iş modellerine daha uygun olduğunu ileri sürdüler.
DnB Nor Group’un Carlson Birimi Yenilenebilir Enerji Fonu Yöneticisi Jon Sigurdsen konuyla ilgili olarak “Bu bizim uzun süredir beklediğimiz bir şeydi. Sanayi Almanya, İtalya ve Avrupa’nın geri kalan kısmından ABD ve Çin’e kayarken elektrik ve enerji üretim grupları daha büyük roller alacak” öngörüsünde bulundu.
Sigurdsen Reuters’a “Artık sektörle ilgili olarak daha olumlu düşünüyoruz ve yılbaşından bu yana daha fazla güneş enerjisi hissesi satın aldık” açıklamasını yaptı.
Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi (CEPS) Enerji Birimi Başkanı Arno Behrens sektörün daha fazla takviyeye ihtiyacı olduğunu söyledi. “Güneş enerjisi sanayine daha rekabetçi olması için yapılan baskılar ve Çin’in artan rekabeti sektörün gelecekte daha da güçlendirilmesini kaçınılmaz hâle getiriyor. Bu durum sektörde ve aynı zamanda diğer enerji şirketlerinin de dâhil olduğu şirket evliliklerine sebep olacak.”
Artan ilgi
GE ve Total’ın hamlelerine ek olarak, Amerikan internet devi Google da Kaliforniya eyaletindeki Mojave Çölü’ne güneş enerjisi tesisi kurulması için $168 milyon değerinde yatırım yaptı.
Google daha önce Avrupa’da kendi adına bir ilki gerçekleştirmiş ve Almanya’nın Berlin kentine yakın bir güneş enerjisi üretim tesisi kurulması için $5 milyonluk yatırım yapmıştı.
GE ve Total’la kıyaslandığında Google’ın yeni yatırımı küçük olsa da büyük şirketlerin güneş enerjisi sektörüne gösterdikleri ilgi her geçen gün artıyor.
Avrupa Birliği’nin 2020 yenilenebilir enerji hedefi ve Japonya’daki Fukuşima nükleer felâketi nedeniyle artık enerji teşvikleri portföyünün çeşitlendirileceğini kaydeden Bruegel düşünce kuruluşu araştırma görevlisi Georg Zachman, “Güneş enerjisi şirketleri bildik portföyler için büyük bir yatırım ve siyasi faktörün güçlü olduğu yenilenebilir enerji sektöründe olup biteni anlamak açısından büyük avantaj sağlıyor” dedi.
Ancak Zachman’a göre güneş enerjisinin sektörü enerji piyasasına girişi düşük maliyetli fosil yakıtlarıyla rekabet edebilecek durumda değil ve hâlâ büyük çağlı teşviklere dayanıyor.
Uzmanlar ise AB genelinde güneş enerjisi sektörünün 2017’de fosil yakıtlarına eş değer grid paritesine erişebilmeleri açısından doğru yolda olduğunu kaydediyor.
Arka plan:
Son Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nden çıkan rapora göre güneş enerjisi 2050 yılına kadar dünya elektrik ihtiyacının üçte birini karşılama potansiyeline sahip.
Ancak güneş enerjisi teknolojisi hükümet teşviklerine dayanıyor ve malî krizin etkilerinin görüldüğü Avrupa ülkeleri sektöre ayrılan fonları dondurmuş bulunuyor.
Sonuç olarak bazı şirketler Çin gibi hızla büyüyen ve güneş enerjisi sisteminin daha ucuza mal olduğu pazarlara yatırımlarını kaydırıyor.