Güneş enerjisi sektörü çatı yönetmeliğini bekliyor
EPDK’nın 10 kW altı kurulumlar için gerekli düzenlemeyi bu ay yayınlaması bekleniyor
Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanan ‘’Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’’ ile çatı üstlerinde güneş elektriği kurulumlarında ruhsat şartının kalkması sonrası güneş enerjisi sektörünün gözü Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından bu ay yayınlanması beklenen yönetmeliğe çevrildi.
Yönetmelik ile 10 kW ve altı kurulu güce sahip güneş elektriği kurulumları için usul ve esaslar belirlenecek.
Düzenlemenin konut sahiplerinin de çatılarında ürettikleri kullanım fazlası elektriği ana şebekeye iletebilecek ve bu sayede uzun vadeli alım garantileri sağlayabilmesine olanak sağlayacak maddeleri içermesi bekleniyor.
Hane halkları enerji yatırımcısı olabilecek
Uluslararası Güneş Enerjisi Derneği Türkiye Bölümü (GÜNDER) tarafından konu ile ilgili yayınlanan açıklamada düzenlemenin yürürlüğe girmesi gelecek en önemli ve anlamlı değişikliğin Türkiye’de ‘’Enerji Yatırımcısı’’ kavramının hane halkı düzeyine inecek olmasının altı çizildi.
Bununla birlikte düzenleme ile sağlanacak alım garantilerinin bu yatırımları özendirici düzeyde olması, düzenlemenin Türkiye’de güneş enerjisi sanayisi alanında yerli üretimi destekleyici niteliklere sahip olması ayrıca başka bakanlık ve idarelerin yetki alanına giren konularda da yasal düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç duyulduğu gibi konulara da vurgu yapıldı.
Açıklamada GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli’nin şu değerlendirmesi yer aldı;
‘’Güneş enerjisi sektörünün 25 yılı aşkın süredir faaliyetlerine durmadan devam eden ve en köklü temsilcisi olan GÜNDER olarak yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığımız ve çeşitli platformlarda dile getirdiğimiz önerilerin hayata geçmiş olması sektör adına sevindirici bir gelişmedir.
Çatı sistemleri ile güneş enerjisinden sıcak su üretimi alanında dünyanın lider ülkelerinden Türkiye’nin aynı başarıyı elektrik üretiminde de göstereceğine inancımız tamdır.
Bu düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin getireceği belki de en önemli ve anlamlı değişiklik ’’Enerji Yatırımcısı’’ kavramının hane halkı düzeyine kadar inmesi olacaktır.
Binaların elektriğinin tüketim noktasında üretiliyor olması şebeke üzerindeki yükleri azaltacağı gibi iletimden kaynaklanan maliyetler ile kayıp kaçaklar olmayacak, bunun yanında yerli üretim ve istihdama da önemli katkı sağlayacaktır.
Bu düzenleme ‘’çatı üzeri elektrik üretim sistemi’’nin önündeki en büyük engelin ortadan kalması olarak ele alınmasına rağmen bürokratik işlemler, şebeke kapasiteleri ve maliye mevzuatı açısından da birtakım düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Bununla birlikte, tüketicilerin aynı zamanda yatırımcı olarak görülmesi ve özendirilmesi açısından alım garantisi fiyatının artırılması ve çatılarda kullanılacak malzemelerin Yerli Katkı desteğinden faydalanması gerektiği inancındayız.’’