Güneş enerjisi enerji özelleştirmelerini tehdit ediyor
Avustralya’daki çatı üstü güneş elektriği kurulumlarının ülkenin enerji sektörü üzerinde önemli etkilere yol açıyor
Avustralya’da gittikçe yaygınlaşan çatı üstü güneş elektriği kurulumlarının ülkenin tüm enerji sektörü üzerinde önemli etkiler doğurduğu bildirildi.
The Guardian gazetesine konuşan Curtin Üniversitesi’nden Prof. Philip Jennings Batı Avustralya eyaletinin başkenti Perth’deki güneş yatırımlarının eyalet yönetiminin öngörülerinden hızlı bir şekilde yaygınlaştığını söyledi.
Prof. Philip Jennings eyalette kömürden üretilen elektriğe her zam yapıldığında kurulumların arttığını ve eyaletin başkenti Perth’in çatılarında çok etkili bir şekilde bir elektrik santrali oluştuğunu söyledi.
Bu yatırımların şehrin zengin kesimlerinden ziyade ”mortgage belt’’ olarak tabir edilen, çoğunluğu mortgage kredileri ile satın alınan evlerin bulunduğu daha mütevazi bölgelerde yaygınlaştığına da dikkat çeken Jennings Avustralyalıların artık güneş elektriği kurulumlarını bir evin inşa maliyeti içinde değerlendirdiğini kaydetti.
Jennings’e göre hızla artan bu yatırımlar Perth şehrinin kapasite fazlasını yüzde 66’ya ulaştırmış olması 2017 yılındaki eyalet seçimleri sonrası için planlanan enerji varlıklarının özelleştirilme planlarına ciddi etki yapacak.
Karlılık endişesi nedeni ile yatırımcılar bu varlıkları bedelsiz bile sunulsa almak istemeyebilecek iken, eyalet yönetimi bundan dolayı ülkedeki elektrik fiyatlarındaki sabit ücretleri artırma hatta şebekeye bağlı olmayan evlerden de sabit ücret alma yoluna gidebilir.
Avustralya Temiz Enerji İdaresi verilerine göre 2015 sonu itibari ile Batı Avustralya’yı kapsayan Güney Batı Enterkonnekte sistemi bağlı güneş elektriği sistemlerinin sayısı 192 bine, toplam kurulu güçleri ise 500 MW’a ulaşmış durumda.
Verilere göre 2015’te ortalama olarak her ay eyalette 1.750 yeni çatıda güneş elektriği sistem kurulumu gerçekleşti.
Bu yatırımlar sonucunda üzerinde güneş elektriği sistemi bulunan çatıların oranı 2015’te yüzde 20’ye ulaştı. Mevcut yatırım eğilimleri ile bu oranın 2020’de yüzde 50’ye ulaşması bekleniyor.