“Güneş enerjisi bir tercih değil,mecburiyet”

Dr. Ahmet Lokurlu: “Güneş şimdiye kadar sadece ısıtmada kullanılıyordu, bizim alâmetifarikamız ise güneşle soğutmamızdır”

11 Temmuz 2010

Güneş enerjisinin kullanımına başlanmasından beri en akıllıca buluş olarak nitelendirilen ve güneş enerjisinin soğutma amacı için kullanılmasını sağlayan sistemin mucidi Dr. Ahmet Lokurlu: “Güneş şimdiye kadar sadece ısıtmada kullanılıyordu, bizim alâmetifarikamız ise güneşle soğutmamızdır” dedi.Güneşin şimdiye kadar ısıtma için kullanıldığı biliniyor. Dr. Lokurlu’nun kurduğu sistemle güneşin en yoğun ve dik geldiği dönemlerde en çok ihtiyaç duyulan soğutmanın, güneş enerjisi kullanarak yapılması.

Dr. Lokurlu, SOLITEM sistemlerinin; Türkiye, Kıbrıs, Fas, Ürdün ve Almanya gibi ülkelerin büyük AVM’lerinde, hastanelerinde, otellerinde kurulduğunu, Meksika ve Brezilya’da ise kurulum çalışmalarına başlandığını belirtti. TIME Dergisi tarafından “Dünyanın Küresel Kahramanı” seçilen Lokurlu’ya göre; Türkiye güneş enerjisini verimli kullanmada potansiyelinin yanına yaklaşabilmiş bile değil.

Güneş enerjisinden soğutma sistemlerinin mucidi Dr. Ahmet Lokurlu’nun kurduğu SOLITEM; dünyaya güneş enerjisi ile soğutma sistemleri kuruyor. Şimdiye kadar, Türkiye, Kıbrıs, Fas, Ürdün ve Almanya gibi ülkelerde kurulmuş parabol güneş enerjisi sistemlerinin, Meksika ve Brezilya gibi güneşi bol ülkelerde de kurulumlarına başlandı. Dünyadaki yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen güneşin en güvenilir ve sonsuz enerji kaynağı olduğundan hareketle kurulan SOLITEM sistemleri; büyük AVM’ler, 100 kapasite ve üstü oteller, hastaneler, fabrikalarda kurulumları yapıldı. 5 yılda kurulum maliyetini amorti eden sistem, yazın soğuma, kışın ise ısınma için kullanılabiliyor. SOLITEM’in teknoloji ve üretim alanında dünyada eşi olmayan Ankara’daki fabrikası ise Eylül ayında, çeşitli ülkelerden ve Türkiye’den bakan ve başbakanlık düzeyinde katılım ile açılacak. Tüm üretimin robotlarla gerçekleştirildiği fabrikayı ise dünyanın bir çok ülkesinden heyetler görmeye geliyor. Bu ülkelerin başında ise dünyaya teknoloji ihraç eden Japonya var.

Dünya hızla ısınıyor

Dünyada kullanılan fosil yakıtlarının iklimler ve doğrudan doğa üzerinde yarattığı etki, gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor. Özellikle tarihsel açıdan bakıldığında 19. yüzyılda yaşanan Sanayi Devrimi ile birlikte karbondioksit salımının, buna bağlı olarak da küresel ısınmada tehlikeli oranda artış görülüyor. Sadece 130 yıllık bir sürede tüm dünyadaki ısı 1 dereceye yakın artmış durumda. Sadece İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana sera etkisi yaratan karbondioksit gazının salımı 6 katına çıktı. Ağır sanayi ve buna bağlı olarak gelişen sektörler fosil yakıtlarını kullanarak enerji ihtiyaçlarını gideriyor ve bunun bir sonucu olarak da iklimlerin yapısı değişiyor.
Bu hızlı tüketim, aynı zamanda üretimin de önüne geçiyor, petrol fiyatlarının sürekli artmasına neden oluyor. Sadece gelecek 20 yıl içerisinde petrolün varil fiyatının şu andaki seviyenin 2 katına çıkması öngörülüyor. İklimin değişmesi bir kenara bırakılsa dahi, bu durum sanayinin kendisine yakın zaman içerisinde yeni bir enerji kaynağı bulmasını gerektiriyor. Şu anda dünyada birçok firma; güneş enerjisi, dalga enerjisi, rüzgar enerjisi, hidroelektrik ve bio kütle gibi alternatif kaynakları araştırmaya başladı. Bunlar arasında en az yatırım maliyeti gerektiren ve en yüksek potansiyele sahip enerji kaynağı ise güneş enerjisi.

Güneş enerjisi ile sıfır karbondioksit salımı

1999 yılında Dr. Ahmet Lokurlu tarafından kurulan, dünyada güneş enerjisi kullanan ve soğurmalı soğutma ünitesi ile çalışan enerji tedarik sistemlerinin geliştiricisi, patent sahibi ve dünya lideri kuruluşu SOLITEM, öncü sistemi ile diğer firmaların önüne geçti. SOLITEM, aynı zamanda dünyanın daha iyi bir yer olması adına şu ana kadar yapılmış en çevreci ısıtma ve soğutma sistemlerini sunuyor. Bu sistemin mucidi, dünyanın en saygın bilim adamlarından Dr. Ahmet Lokurlu yenilikçi ve öncü SOLITEM teknolojisini “Herhangi bir karbondioksit salımı yapmaksızın enerji üretimi sağlayan SOLITEM teknolojisi böylelikle hem fosil enerji kaynaklarını korunmasını sağlar, hem de greenhouse gazlarının üretimini önler. Sistem, iklim değişikliği ve enerji krizinin tam karşısında duran bir prensiple çalışır” olarak özetliyor.

Türkiye enerjiyi en pahalı kullanan ülkelerin başında yer alıyor

Güneş enerjisinin potansiyeli ışının geliş açısıyla doğru orantılı. Özellikle Türkiye gibi Akdeniz kıyısındaki ülkeler bu açıdan büyük bir avantaja sahip. Ancak bunun şu anda tersi bir tablo ortada. Bu yıl sonuna kadar Türkiye’nin 34,5 milyar dolarlık bir enerji ithalatı yapması bekleniyor. Enerji tüketiminde ülkelerin dikkat etmesi gereken bir başka konu ise klima kullanımı. Avrupa Birliği kapsamında yapılan araştırmada üye ülkelerden, İspanya, Portekiz ve İtalya, toplam klima enerji tüketiminin yüzde 51’ini oluşturuyor. Durum bizim ülkemizde de çok farklı değil. Her yıl milyarlarca dolar, klimaların çalışması için gereken enerjiye harcanıyor. Her ne kadar tasarruflu klimalar piyasada yer alsa da gereken enerji miktarı çok büyük. Türkiye pahalı enerji kullanımında dünyada hep ilk sıralarda yer alıyor. En pahalı enerjiyi ada ülkeleri Malta ve Kıbrıs kullanıyor ve Türkiye bunlardan sonra gelen 3. ülke.  Dr. Lokurlu’nun buluşu ile özellikle yaz aylarında artan klima kullanımına bağlı enerji kaynakları tüketimi, tersine işliyor. Türkiye gibi güneşi bol olan ülkelerde soğutma için ihtiyaç duyulan elektrik gibi enerji kaynaklarının tüketimi yerine; varolan güneş enerjisi, kurulan sistem aracılığı ile soğutmada kullanılıyor.
Dr. Ahmet Lokurlu’nun teknolojisi 2004 yılından bu yana çeşitli ülkeler ve organizasyonlar tarafından ödüllere layık görülüyor. Almanya, İsviçre ve Avusturya gibi ülkeler tarafından enerji harcamasını aşağı çekmesi yönüyle ödüllendirilen Lokurlu, Energy Global Award, Global 100-eco Tech Award ve Sustainability Award gibi dünya çapında önem teşkil eden ödüllerin sahibi oldu.  Ayrıca 2007 yılında Dr. Ahmet Lokurlu Time Dergisi tarafından “Dünyanın Küresel Kahramanı” ödülünü de aldı. Bu ödülü daha önce alan kişilerin arasında Prens Charles, Angela Merkel, Mikhail Gorbaçov ve Al Gore gibi isimler yer alıyor.

Türkiye kullandığı enerjinin yüzde 73’ünü ithal ediyor

Konu hakkında yorum yapan Dr. Ahmet Lokurlu, enerji politikaları üretilirken,  özellikle Türkiye gibi ülkelerde sürdürülebilir kaynaklara yönelmesinin önemini vurguladı. Dr. Lokurlu, güneş enerjisinin bir seçenek değil, bir mecburiyet olduğunun altını çiziyor. Türkiye şu anda kullandığı enerjinin sadece %27’sine sahip, kalan %73’lük pay ise ithal ediliyor. Bu da artan fosil yakıtları göz önüne alındığında Türkiye’nin önünde ciddi bir yol ayrımı olduğunu gösteriyor. Ya önümüzdeki dönemde gerçekleştirilen enerji yatırımları güneş enerjisi gibi sürdürülebilir kaynaklara yönelik yapılacak ya da tablo bu sarmalın içinde giderek daha vahim bir hal alacak.

“Dünya güneş enerjisi kullanılarak kurtarılabilir”

Gerçekleştirilen bu buluş sayesinde kurumlar güneş enerjisini sadece ısınma için değil soğutma alanında da kullanabiliyor. Bu da güneş enerjisinin kullanılabildiği zaman aralığını ve sektörlerini ciddi bir biçimde genişletiyor. Oteller, yiyecek üretim tesisleri ve içki fabrikaları, güneşin ısıtıcı ve soğutucu enerjisinin yanında basınçlı buharı da kullanabiliyor ve üretim süreçlerine dahil edebiliyor. Süpermarketler ve veri merkezleri, güneş enerjisini kışın ısıtmakta, yazın ise soğutmakta kullanabiliyor. Hava alanlarında ve madenlerde ise güneş enerjisi soğutma özelliği ile birleştirilebilmekte, burada çalışan kişilerin ve ziyaretçilerin yaşam kalitelerini de arttırıyor.

Dr. Lokurlu, konu ile ilgili olarak: “Tüm dünya sürdürülebilir enerjinin ne kadar önemli ve vazgeçilmez bir olgu olduğunun farkına vardı. Türkiye’de ise birkaç kurum dışında durumun vehameti halen gözardı ediliyor. Özellikle, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde enerji politikası bu alternatif kaynakların etrafında şekillenirken, Türkiye bu konuda bir adım geride. Ancak hiçbir şey için geç kalınmış sayılmaz. SOLITEM olarak gerçekleştirdiğimiz projeler yavaş yavaş insanların ilgisini çekmeye başladı. Önümüzdeki dönemde yatırımcılar ve hükümetler yol haritalarını günü kurtarmak adına değil, kalıcı ve uzun vadede sonuç almaya yönelik olarak belirlemeliler” dedi.
SOLITEM ve yaptığı çalışmalar ile ilgili www.SOLITEM.de adresinden bilgi almak mümkün.