Gözler Tekrar Uzaya Çevrildi

Uluslararası Uzaycılık Akademisi tarafından yapılan bir açıklama gözleri tekrar uzayda güneş enerjisinden elektrik üretme projelerine çevirdi.

21 Kasım 2011

Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Uzaycılık Akademisi tarafından geçen hafta yapılan bir açıklama gözleri tekrar uzayda güneş enerjisinden elektrik üretme projelerine çevirdi.

Kökeni 1968 yılına dayanan, dünya yörüngesine yerleştirilecek güneş enerjisi panelleri ile üretilecek enerjinin dünyaya kablosuz olarak iletilmesi düşüncesi üzerinde Amerika ve Avrupa Birliği’nde çeşitli çalışmalar halihazırda yürütülürken, Japonya’da da bu alanda iddialı bir çalışma devam ediyor.

Uluslararası Uzaycılık Akademisi tarafından yayınlanan ”Space Solar Power” başlıklı raporda ise bu proje için gerekli teknolojinin laboratuvar ortamında yapılacak çalışmalar ile 10 ila 20 yıl içinde geliştirilebileceği, 30 yıla kadar ise teknolojinin ekonomik olarak uygulanabilir seviyeye geleceği belirtiliyor.

Eski bir kıdemli NASA çalışanı olan John C. Mankins editörlüğünde hazırlanan raporda dünya yörüngesine birer kilometrelik aralıklara yerleştirilecek güneş enerjisi panellerine sahip uydular ile üretilebilecek elektrik enerjisi ile 21. yüzyılda küresel enerji ihtiyacının önemli oranda güneş enerjisinden elde edilebileceği iddia ediliyor.

Sadece bu uydu sistemini kurmak için on milyarlarca dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulacağı belirtilen raporda, projenin önemine rağmen ekonomik belirsizlikler özel sektörün bu alana yatırım yapmasını engelleyeceği ifade ediliyor. Kuruluşa göre bu yüzden  projenin ilk aşamalarında gerekecek olan kaynağın dünya hükümetleri tarafından sağlanması gerekecek.

ABD Projeye Ulusal Güvenlik Odaklı Bakıyor

İlk defa 1968 yılında Amerikalı bilim adamı Peter Glaser tarafından ortaya atılan fikir, NASA ve ABD Enerji Bakanlığı’nın 1970’lerde yürüttüğü çalışmalar sonucunda ”teknik olarak uygulanabilir olmasına rağmen 1 trilyon dolardan fazla maliyete sahip olacağı” gerekçesi ile rafa kaldırılmıştı. 1990’lı yıllarda NASA’da proje üzerinde tekrar bazı çalışmalar yapılmışsa da 2002 yılında proje tekrar dondurulmuştu.

ABD’de bu alanda son gelişme George W. Bush hükümeti döneminde ABD Ulusal Güvenlik Departmanı Uzay Dairesi tarafından hazırlanan bir raporda projenin önemine dikkat çekilmesi olmuştu. İlgili raporda bu teknolojinin hayata geçmesinin ABD ordusunun küresel askeri operasyonlarında, felaket bölgelerine yapılan müdahalelerde ve gelişmekte olan ülkelere enerji sağlamaya yönelik işbirliklerinde ABD’ye çok olumlu katkı sağlayabileceği belirtilmişti. Bunun yanında raporda Rusya, Çin, Avrupa Birliği ve Hindistan’ında bu konuya ilgi duyduğunun altı çizilmişti.

Japon Özel Sektörü Çalışmaya Başladı

Japonya Ticaret Bakanlığı tarafından 2009 yılında yapılan bir açıklamada ise Japonya’nın aynı alandaki projesi üzerinde başlayan çalışmalar hakkında bilgi verilmişti.

Açıklamada Japonya Ticaret Bakanlığı ve Japonya Uzay Ajansı’nın desteği ile aralarında Mitsubishi ve IHI gibi şirketlerin de bulunduğu 16 şirketlik bir grubun 21 milyar dolarlık bir proje üzerinde başladığı belirtilmişti.

Proje ile 30 yıl içinde uzayda 4 kilometre karelik bir alana sahip ve 1 GW’lık kurulu güneş enerjisi gücüne sahip olabilecek bir güneş enerjisi santrali kurulması, bu sayede 294.000’in Japon evinin enerji ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği açıklamada yer bulmuştu.

Bu açıklamada elektrik enerjisinin kablosuz olarak iletilmesini mümkün kılacak teknolojinin 4 yıl içinde geliştirilebileceği, bu teknolojiyi kullanacak ilk deneme uydusunun ise 2015’te dünya yörüngesinde test çalışmalarına başlayabileceği öngörüsüne yer verilmişti.

* ”Space Solar Power” başlıklı çalışmayı edinmek için buraya tıklayınız.