Goldman Sachs iklim ve kalkınma için 750 milyar Dolarlık hedef belirledi

Banka iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma için 2030 hedefini açıkladı

17 Aralık 2019

Dünyanın en büyük yatırım bankacılığı ve finansal hizmetler kuruluşlarından Goldman Sachs gelecek 10 yıllık dönemde iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma alanında 750 milyar Dolar düzeyinde finansman ve hizmet sunmayı planladığını açıkladı.

Şirket aynı zamanda gelişmiş ülkelerde yeni kömürlü termik santral yatırımlarını doğrudan finanse etmeyeceğini, diğer ülkelerdekilerde ise karbon yakalama veya emisyon azaltım teknolojilerinin bulunmasını arayacak.

Banka aynı zamanda yeni kömür madeni yatırımlarını desteklemeyecek, mevcut desteklediği madenlerin gelecekteki finansman ihtiyaçlarında ise emisyon azaltım ve yatırım çeşitlendirme çabaları kilit unsur olacak.

Bununla birlikte 2019 yılı İklim Değişikliği Bankacılığı çalışmasına göre Goldman Sachs Paris Anlaşması’ndan sonra, 2016-2018 dönemindeki üç yıl boyunca fosil yakıt yatırımları için 60 milyar Dolara yakın finansman sağlayarak, bu alanda en fazla kredi veren kuruluşlar arasında 12’inci sırada yer almıştı.

”Piyasalar tek başına yetersiz kalır, kamu politikaları şart”

Goldman Sachs CEO’su David Solomon Financial Times gazetesine yazdığı makalede küresel ekonominin iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kaçınma ile toplumları yoksulluktan uzaklaştırarak orta sınıfı genişleten kapsayıcı bir büyüme yaratacak şekilde uyum sağlanması gibi iki ana zorlukla karşı karşıya olduğunu, şirketlerin ise şimdiye kadar olduğu gibi sürdürülebilirliği yalnızca çevresel bir sorun olarak göremeyeceğinin altını çizdi.

Bu alanlarda harekete geçmenin acil bir ihtiyaç olmak ile birlikte aynı zamanda iş ve yatırım olanakları açısında taşıdığı potansiyele de vurgu yapan Solomon, Goldman Sachs’ın gelecek 10 yıl boyunca iklim dönüşümü ve kapsayıcı büyüme sağlayacak dokuz alana odaklanacağını ve bu alanlara 750 milyar dolarlık finansman, yatırım ve danışmanlık faaliyeti sunacağı bilgisini verdi.

Makalesinde piyasaların iklim değişikliği alanında çok fazla katkı sunma potansiyeli bulunmak ile birlikte durumun aciliyeti göz önüne alındığında bunun yeterli olmayacağını kaydeden David Solomon, emisyon üst sınırı ve ticareti, karbon vergisi veya başka bir yöntemle karbon maliyetine bir fiyat konulmasını sağlayacak kamu politikalarına ihtiyaç duyulduğunu da belirtti.

Bu şekilde sermayenin düşük karbonlu çözümlere yönlenebileceği ve yenilikçiliğin teşvik edilebileceğini sözlerine ekleyen Solomon, kamu politikası, teknoloji ve sermayenin birleştirilmesinin bir seçim değil, bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Goldman Sachs internet sitesinde, kuruluşun gelecek 10 yıllık dönemde odaklanacağı dokuz alan yayınlanan bu dokuz alan şu şekilde sıralanıyor;

– Temiz Enerji
– Sürdürülebilir Ulaşım
– Sürdürülebilir Gıda ve Tarım
– Atık ve Hammadde
– Ekosistem Hizmetleri
– Ulaşılabilir ve Yenilikçi Sağlık
– Finansal Kapsayıcılık
– Ulaşılabilir ve Karşılanalibilir Eğitim
– Topluluklar