Gigavat-saat seviyesindeki ilk depolama projesi için imzalar atıldı
Kontrolmatik 250 MW / 1000 MWh kapasiteli rüzgâr enerjisi yatırımı yapacak
Kontrolmatik grup şirketlerinden Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret A.Ş. ile Çinli Harbin Electric International Company (HEI) Türkiye’nin Gigavat-saat (GWh) ölçeğindeki ilk enerji depolama projesi için işbirliği anlaşması imzaladı.
Proje Türkliye’nin Gigavat-saat (GWh) ölçeğindeki ilk enerji depolama projesi olmak ile birlikte aynı zamanda rüzgâr enerjisi alanında da YEKA modeli dışındaki en büyük yatırımlardan biri olacak.
21 Şubat 2024 tarihinde, Ankara’da gerçekleştirilen imza törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin’in yanı sıra Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Progresiva Enerji Yatırımları Genel Müdürü Sabahattin Karabakır, HEI Türkiye Temsilcisi Pan Sheng, HEI Türkiye Genel Müdürü Kaan Sümer ve OMG Capital Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gülkan katıldı.
İmzalanan anlaşmaya göre HEI, Kontrolmatik yatırımı ile Tekirdağ’da hayata geçecek 250 MW gücündeki Çorlu Rüzgâr Enerjisi Santraki projesi ile 1 GWh kapasiteye sahip bir enerji depolama biriminden oluşacak projede “EPC Ana Yüklenicisi” olarak yer alacak.
Kontrolmatik’in “Elektrik ve İnşaat Alt Yüklenicisi” olacağı projede Pomega da “‘Depolama Sistemleri Alt Yüklenicisi’” olarak yer alacak.
HEI aynı zamanda toplam yatırım tutarı 600 milyon doların üzerinde olacak proje için 300 milyon ABD Doları tutarında finansman sağlayacak.
2025 yılında devreye alınması planlanan santral 5 MW gücünde 50 rüzgâr türbininden oluşacak. Yaklaşık %40’lık kapasite faktörüne sahip olacak santralde yılda 875 GWh elektrik üretimi gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
Sami Aslanhan: Sektöre öncülük etmemiz gerekiyordu
Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslahan imza töreninde yaptığı konuşmada Pomega Depolama Teknolojilerinin ilk fabrikasının yakın zaman önce Ankara’nın Polatlı ilçesinde açıldığını hatırlatırken, yatırım kararını enerji sektörüne bataryaların çalışabilir olduğunu göstermede öncülük etmek istedikleri için verdiklerini söyledi.
HEI ile imzalanan anlaşmanın müteahhitlik ile birlikte finans bacağının da bulunduğunu dile getiren Sami Aslanhan, santralde kurulacak Pomega markalı depolama birimlerinde kritik hammaddeler ile birlikte çeşitli kimyasal ve ekipmanların finansman anlaşması şartları gereği Çin’den ithal edilerek kullanılacağını sözlerine ekledi.
Aslanhan konuşmasının devamında Çin Devleti’nin Türkiye’ye olan güveni ile Türk devletinin akılcı politikalar ile Türkiye’nin bir batarya üssü olması için verilen desteklerden dolayı teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
Törende konuşan Harbin Electric International Company (HEI) Türkiye Temsilcisi Pan Sheng, bir kamu şirketi olarak 1950 yılında kurulmuş olan HEI’nin Çin devletine ait en büyük enerji şirketlerinde biri olduğunu, Çin’deki faaliyetleri dışında şimdiye kadar 20’den fazla ülkede toplam kurulu güçleri 50 GW’ın üstünde 64 projeye gerek mühendislik hizmeti gerekse de toplamda 6,8 milyar dolar finansman sağlayarak hayata geçmesinde rol aldıklarını söyledi.
Pan sözlerinin devamında Türkiye’de de şimdiye kadar 3 hidroelektrik ile 2 kömürlü termik santralin projesinde yer aldıkları, ayrıca Türkiye’nin en büyük kağıt fabrikası projesinde de yer almakta oldukları bilgisini verdi.