Gıda fiyatlarındaki artış, Avrupa’da biyoyakıt politikalarını tartışmaya açtı

Kuraklık ve tahıl fiyatlarında rekor artış, Avrupa’da biyoyakıt sanayiine karşı şüpheleri güçlendirdi.

22 Ağustos 2012

EurActiv Türkiye

Avrupa Komisyonu üzerinde, biyoyakıtların gıda üretimi ve çevreye zarar vermemesini temin edecek bir anlaşma hazırlama baskısı bulunuyor.

Amerika’da 50 yılın en büyük kuraklığının, mısır stoklarını ve fiyatları vurmasının ardından Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, ABD’ye etanol kotalarını askıya alma çağrısında bulunmuştu.

ABD’de Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde bu doğrultuda bir değişiklik gerçekleşmesi düşük bir olasılık. Ancak tartışma, AB’de de fiyat dengesizliği yaşanması kaygılarını beraberinde getiriyor.

Ulaştırma ve Çevre örgütünden Proje Yöneticisi Nusa Urbancic, ‘Şu anda bitkisel yağlarımızın yüzde 65’ini biyodizele çevirdiğimiz göz önünde bulundurulursa, ABD’deki durum AB için, biyoyakıta verdiğimiz önceliğin gıda fiyatlarında dengesizliğe yol açabileceği konusunda bir uyarı olmalı’ dedi.

Biyoyakıtlar, karbon emisyonlarını azaltmak için AB’deki stratejilerde, ABD’den daha önemli yer kaplıyor. Urbancic ve daha pek çok kişinin, bunun bir yararı olduğu konusunda şüpheleri bulunuyor.

Urbancic, ‘Biyodizelin, dolaylı olarak ormanlık ve torf alanlarına etkisi de göz önünde bulundurulduğunda, iklim için geleneksel yakıtlardan daha tehlikeli olabileceği kanıtlandı’ dedi.

AB ülkelerinin hazırladığı eylem planları, 2020 iklim hedefleri çerçevesinde ulaşım ve enerji üretiminde biyoenerji kullanımının, yenilenebilir enerji payının yüzde 50’sini oluşturacağını hesaplıyor.

Avrupa Komisyonu, gıda fiyatlarını yükseltecek her şeye karşı olduğunu açıkladı. Ancak biyoyakıt politikalarının bu etkiye sebep olmasının nasıl önüne geçeceği şimdilik belirsiz.

AB kaynakları Komisyon’un, arazi kullanımının dolaylı etkilerini ölçecek bir yöntem üzerinde kadar yıl sonuna kadar uzlaşmaya varmayı hedeflediğini söylüyor.

Burada amaç, biyoyakıt politikalarının gıda üretiminde ne kadar azalmaya neden olduğu ve çevrede ne kadar arzu edilmeyen etkiye sebep olduğuna netlik getirmek.

Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger şimdilik, ulaşımda kullanılan yakıtların yüzde 10’unun biyoyakıtlardan karşılanması hedefini yükseltmeye karşı çıkıyor.