GES yatırımları için ilk yarışma süreci tamamlandı
Güneş enerjisi yatırımcıları 49 proje için 1 milyar TL’nin üzerinde katkı payı ödemeyi taahhüt etti
Türkiye’nin elektrik üretim lisansına tabi ilk güneş elektriği santralleri için gerçekleştirilen yarışma süreci tamamlandı.
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) internet sitesinde yayınlanan açıklamadaki bilgilere göre 2013 yılında başlayan süreç içerisinde toplam kurulu güçleri 585,90 MW olacak 49 proje için ön lisans sağlandı.
Güneş enerjisi yatırımcıları yarışma sürecinde projeleri için TEİAŞ’a toplamda 1 milyar 56 milyon 82 bin 812 TL’lik katkı payı ödemeyi de taahhüt ettiler.
2013’ün Haziran ayında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 600 MW’lık üst sınır ile başlatılan ilk başvuru sürecinde yerli ve yabancı güneş enerjisi yatırımcıları 9.000 MW’lık proje için ön lisans başvurusunda bulunmuştu.
Oluşan yüksek talep ve ilgili yasal düzenlemeler gereğince birden fazla başvurunun olduğu dağıtım bölgeleri için MW başına en yüksek katkı payı taahhüdüne dayalı olarak yarışma süreci başlatılmıştı.
İlk paket yarışma 12 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirilirken, 4., 5. ve 6. paket yarışmalar ise 28-30 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Yarışma sürecinde MW başına en düşük teklif 68.000 TL ile Halk Enerji tarafından Halk Enerji Erzurum GES için verilirken en yüksek rakamlar ise 2.960.000 TL ile Omicron, PSİ ve İoata Güneş Enerjisi şirketleri tarafından dört ayrı proje için teklif edildi.
Proje bazında en yüksek katkı payı ödeme teklifi ise 86.175.000 TL ile Gün Güneş Enerjisi şirketi tarafından 45 MW’lık Arısu GES projesi için verildi.
İlgili düzenlemeler gereğince ön lisans sağlayan yatırımcıların taahhüt ettikleri katkı paylarını projelerinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak üzere en fazla 3 yıl içerisinde TEİAŞ’a ödemeleri gerekiyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ilk üç paket yarışmanın gerçekleşmesinin ardından şubat ayında yaptığı bir açıklamada güneş enerjisinde ilk yarışma sürecinin ardından başlatılacak ikinci süreçte üst sınırın 3.000 MW olacağını söylemişti.
Bakan Yıldız sözlerinin devamında bu yarışmaların TEİAŞ’a gelir yaratmak amacı ile yapılmadığını ve projelerin gerçekleşebilir olmasına gayret ettiklerinin altını çizerken sözlerini şu şekilde sürdürmüştü;
‘’Şimdi bu rakamlar bizi yatırımcılarımızla beraber tekrar düşünmeye sevk ediyor. Bir megavata yaklaşık 1 milyon avro civarında yatırım yapıldığını varsayarsanız, bir o kadar da katkı payı, yani 800-900 bin avrolar civarında da katkı payı düşünürseniz, güneşin yatırımlarının amortisman sürelerini bir nevi iki katına çıkartmış oluruz.”
* TEİAŞ tarafından açıklanan resmi verilere ulaşmak için buraya tıklayınız.