Gaziantep Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi temeli atıldı

Tesis Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi kapsamında hayata geçecek

14 Temmuz 2020

Gaziantep Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi’nin temelleri atıldığı bildirildi.

UNDP Türkiye tarafından yapılan açıklamada projenin Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi’nin, İLBANK ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle “Belediye Hizmetlerini Güçlendirme Bileşeni” kapsamında gerçekleştirileceği bilgisi verildi.

Bununla birlikte açıklamada tesis ile hem 450 bine yakın Suriyeli ile Türkiye’nin en çok mülteci ağırlayan ikinci kenti olan Gaziantep’in yerel ekonomisine ve belediye bütçesine katkı sağlamanın hem de şehrin artan Suriyeli nüfus ile birlikte gün geçtikçe büyüyen atık sorununa sürdürülebilir ve çevreci bir çözüm üretmenin hedeflendiği de yer aldı.

10 milyon dolar yatırım ile hayata geçecek tesis ile yılda 100 bin ton atık işlenebilecek.

Bununla birlikte tesiste yaklaşık 22 bin ton biyobozunur atığın işlenmesi ile yılda 4.100 Megavat-saat elektrik ile 23 bin ton Atıktan Türetilmiş Yakıt üretilecek. Aynı zamanda yaklaşık 17 bin ton geri dönüştürülebilir atık (plastik, metal) kazanımı elde edilecek.

Bu faaliyetler ile yılda 9.309 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı azaltımı sağlanacak ve Gaziantep’in depolama sahasının ömrü yüzde 10’a kadar artırılacak.

Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi 1 Şubat 2018 tarihinde uygulamaya geçmişti.[1] Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile hayata geçirilen projenin bütçesi ise 50 milyon Avro idi.

[1] Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi’nin resmi açışı yapıldı