GAP BKİ Yenilenebilir Enerji Projeleri Üretecek
Yönetimin görevleri arasında yenilenebilir enerjide var
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Diyarbakır’da açıkladığı ”GAP Eylem Planı”nın ardından yeniden yapılanma sürecine giren ve projenin uygulandığı bölgeye taşınmasına karar verilen GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ), yeni dönemde güneş enerjisi, organik tarım, termal enerji ve yenilenebilir enerji konularında projeler üretecek.
Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinin yanı sıra bölgenin sahip olduğu su potansiyeli, petrol rezervi ve güneşlenme süresini etkin şekilde kullanmak isteyen idare, özellikle kırsal kalkınma konusunda yoğun bir çalışma dönemine girdi.
Bu kapsamda Türkiye’nin en önemli petrol rezervlerinin bulunduğu GAP kapsamındaki Adıyaman, Batman ve Mardin’in Nusaybin ilçesinde tarımsal üretim ve istihdamı arttırıcı projelerin hayata geçirilmesi için çalışma başlatıldı. Petrol kuyularının bulunduğu alanların yakınlarında organize sera bölgeleri oluşturulması konusunda teşvik edilecek yöre halkının, yıl boyu tarımsal üretim yaparak ekonomik refahının yükseltilmesi hedefleniyor.
GAP BKİ Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, yaptığı açıklamada, petrol ayrıştırma işlemi sırasında yer altından çıkan 50-80 derece sıcaklığa sahip suyun bir sistem vasıtasıyla seraların ısıtılmasında kullanılabileceğini söyledi.
Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yanı sıra Türk Petrolleri Anonim Ortaklığına teklifte bulunacaklarını belirten Açıkgöz, taleplerinin kabul görmesi halinde projenin uygulanacağı illerde istihdamın artacağına değindi.
Daha önce ham petrolle birlikte açığa çıkan sıcak suyun, ayrıştırma işleminin tamamlanmasının ardından tekrar yer altına gönderildiğini dile getiren Açıkgöz, şunları kaydetti:
”Bu nedenle suyun enerjisinden yararlanılamıyordu. Petrol ayrıştırma işlemi sırasında yer altından çıkan 50-80 derece sıcaklığa sahip suyu, yer altına göndermeden önce bir sistem vasıtasıyla seraların ısıtılmasında kullanmayı planlıyoruz. Petrol kuyularında yılın büyük bölümünde üretim yapıldığı için seraların ısıtılması konusunda herhangi bir sorunla karşılaşılmayacak.
İlgili kurumların izin vermesi halinde fizibilite çalışmaları ve projeyle ilgili planlamaları en kısa sürede yapacağız. Böylece yöre halkı yoğun şekilde tarımsal üretim yapma, her türlü meyve ve sebzeyi yetiştirme imkanına kavuşacak.” (AA)