Fas’ta tüm camilere güneş elektriği sistemleri kurulacak

Ülkede camilerin elektrik masrafını düşürmek için bir proje başlatıldı

18 Mayıs 2014

Fas hükümeti tarafından ülkedeki camilerin elektrik tüketiminin düşürülmesi ile bu tüketimin bir bölümünün güneş enerjisinden sağlanmasına yönelik bir çalışma başlatıldığı bildirildi.

Fas Enerji ve Çevre Bakanlığı ile Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile ülkedeki camilerde tasarruflu ampüller kullanılması ve camilerde güneş elektriği sistemleri kurulumları sağlanması hedefleniyor.

Konu ile ilgili yapılan açıklamada ülkedeki 15 bin caminin yıllık elektrik masrafının 3.5 milyon avro düzeyinde olduğu belirtilirken, ilk etapta 1,000 camide başlatılacak çalışma ile bu faturanın yüzde 40 oranında düşürülmesinin hedeflediği kaydedildi.

Enerji ithalatçısı konumunda bir ülke olan Fas halihazırda enerji talebini yalnızca yüzde 8 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayabiliyor.  Bununla birlikte ülkede özellikle rüzgar ve güneş enerjisi alanında gerçekleştirilecek 4,000 MW düzeyindeki projeler sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkenin elektrik üretim kapasitesindeki payının yüzde 42 seviyesine yükselmesi planlanıyor.

Ülkede yapımına başlanan ve ilk bölümünün 2015 yılında devreye girmesi, 2019 yılında da tam kapasiteye ulaşması planlanan 500 MW’lık Ouarzazate güneş enerjisi santralinin ise 2020 yılında tek başına ülkenin elektrik tüketiminin yüzde 18’ini karşılaması öngörülüyor.

Fas’ta nisan ayında ilk bölümü devreye giren ve ekim ayında tam kapasiteye ulaşacak Tarfaya rüzgâr enerjisi santrali ise tamamlandığında ulaşacağı 300 MW’lık kurulu güç ile Afrika’nın rüzgâr enerjisi alanındaki en büyük projesi olacak.