Fas’ın 2 GW’lık güneş enerjisi projenin ilk bölümü tamamlandı
Noor projesi tamamlandığında günde 20 saat boyunca elektrik üretebilecek
Tamamlandığı zaman 2.000 MW’lık kurulu güce ulaşacak Noor güneş enerjisi projesinin ilk fazı Fas Kralı 6. Muhammed tarafından 4 Şubat 2016 günü resmi olarak açıldı.
160 MW gücündeki Varzazat yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santrali (CSP) geçen yılın Aralık ayında tamamlanmış fakat resmi açılışı açıklanmayan bir nedenle Şubat ayına ertelenmişti.
Proje Fas’ın iklim değişikliği ile mücadelesi ve Fas Güneş Planı kapsamında yapılacak çalışmaları geliştirmek ve yönetmek amacı ile kurulan Fas Güneş Enerjisi Ajansı tarafından geliştirildi.
Projenin yatırımcısı Suudi Arabistanlı Acwa Power şirketi olurken, mühendislik, tedarik ve inşaat çalışmaları ise İspanyol Sener ve Acciona ile Çinli Sepco ve Power China şirketleri tarafından gerçekleştirildi.
35 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsayan Noor-I santrali 500 bin parabolik aynadan oluşuyor.
Bu aynalar topladıkları güneş ışığı ile ortalarından geçen boruların içindeki erimiş tuzun sıcaklığını 428 dereceye kadar yükseltiyorlar. Elde edilen bu sıcaklık ile de yakınlardaki bir kaynaktan elde edilen suyun buharlaştırılması, bu buhar ile de santraldeki türbinlerin döndürülerek elektrik üretimi sağlanması mümkün oluyor.
Parabolik aynalı sisteme sahip Noor-I santralindeki 500 bin parabolik ayna güneş ışığını kullanarak boruların içindeki erimiş tuzu 428 dereceye kadar ısıtacak. Bu madde güneş battıktan sonraki 3 saat boyunca da sıcaklığı muhafaza ederek elektrik üretiminin devamına mümkün kılabilecek.
Projenin sonraki aşaması olacak Noor-II 200 MW, Noor-III ise 150 MW kurulu güce sahip olacak. Bu santrallerde elde edilen sıcaklığın muhafaza süresi ise 7 saat olabilecek.
Santralde üretilen elektriğe sabit bir alım fiyatı uygulanmıyor. Fas Güneş Enerjisi İdaresi’nin açıklamasına göre ise Noor-I projesinde üretilen elektrik Fas elektrik dağıtım şirketine kilovat-saat başına 1,62 Fas Dirhem ile (17 dolar-sent) Fas elektrik dağıtım şirketine satılabilecek iken, bu rakam Noor-II projesi için 1,36 dirhem (14 dolar-sent) , Noor-III projesi için 1,42 dirhem (15 dolar-sent) olarak uygulanacak.
Projenin dördüncü aşaması ise 70 MW gücünde bir fotovoltaik santralden oluşacak.
İleriki aşamalarda ise 80 MW gücünde olacak NOOR Laayoune ve 20 MW gücünde olacak NOOR Boujdour fotovoltaik santralleri devreye alınacak.
Noor projesi termal ve fotovoltaik güneş enerjisi teknolojilerinin kullanılacağı NOOR Midelt ve Noor Tata santralleri ile genişlemeye devam edecek.
2020 yılında elektrik üretiminin yüzde 42’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedefleyen Fas hali hazırda bu ihtiyacını yüzde 97 oranında fosil yakıt ithali ile karşılayabiliyor.
Bununla birlikte Fas 2030 yılı karbondioksit salımlarının, olağan senaryoya göre, yüzde 32 oranında daha az gerçekleşeceği taahhüdünde bulunmuştu.