EÜAŞ yerli otomasyon sistemi EOS’u devreye aldı

14 ayda geliştirilen proje 600 milyon dolarlık tasarruf sağlayacak

9 Aralık 2020

Elektrik Üretim A.Ş.(EÜAŞ) tarafından çalışmalarına 14 ay önce başlanan hidroelektrik santralleri için geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli otomasyon sistemi EOS (EÜAŞ Otomasyon Sistemi) Antalya Kepez II Hidroelektrik Santralinde düzenlenen tören ile devreye alındı.

EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz törende yaptığı konuşmada bugüne kadar Türkiye’deki hidroelektrik santrallerinde yalnızca yabancı firmalar tarafından geliştirilmiş sistemlerin kullanıldığını, bu durumun da teknik problemlere neden olmak ile birlikte aynı zamanda siber güvenlik noktasında da ciddi riskler barındırdığını kaydetti.

Bir santralin otomasyon sisteminin yenileme maliyetinin ünite başına ortalama olarak 3 milyon dolar olduğunu ve EÜAŞ’ın sahip olduğu hidroelektrik santrallerde 200 ünite bulunduğu bilgisini veren Alagöz, EOS sayesinde 600 milyon dolarlık bir tutarın yabancı firmalar ile aracılığı ile yurtdışına çıkışına engel olunacağını söyledi.

Alagöz şimdiye kadar santrallerde teknik bir ihtiyaç nedeni ile ihaleye çıkıldığı zaman bu ihtiyacın ancak 3 yıl gibi bir sürede karşılanırken bu sürenin de 3 aya indiğini kaydetti.

EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz konuşmasında yerli imkanlarla yapılan projenin tüm yazılımının da yerli olarak geliştirilmiş olmasının da siber güvenlik açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı.


“10 milyar dolarlık yatırım Türkiye ekonomisi içerisinde kalacak”

Açış törenine video konferans aracılığı ile katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de enerjide sadece kaynak değil, teknoloji yönetiminin de yerli olmasına burgu yaparken, kullanılan teknolojilerin yabancı kökenli olması durumunda ciddi sorunlar yaşanabildiğini, yabancı elektronik sistemlerde teknik desteğin sistemin ömrünü tamamlamadan da sonra erebildiğini kaydetti.

EÜAŞ tarafından geliştirilen sistemin yurtdışı muadillerine göre onda bir maliyet ve %92’lik yerlilik oranı ile üretildiğini söyledi.


Bakan Dönmez sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“EÜAŞ’ın başlattığı bu projeler sadece sistem güvenliği açısından değil ekonomik olarak da ülkemize ciddi katkılar sağlayacak. Gerek EOS olsun gerek başlattığı diğer teknoloji projeleriyle 10 milyar dolarlık yatırım Türkiye ekonomisi içerisinde kalacak. Bu da bu alanlardaki yan sanayinin gelişimi için büyük bir katkı olmuş olacak.”

EÜAŞ tarafından verilen bilgilere göre EOS Projesi kapsamında Borçka HES’te de çalışmalar başlamış durumda. Bununla birlikte 2021 yılı içerisinde 5 santralin daha programa dâhil edilmesi planlanıyor.