“ETS’yi EPİAŞ yürütecek”
Açıklama Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yapıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Emisyon Ticaret Sistemi’nin gelecek yıl devreye alınacağını ve sistemin halihazırda Türkiye’in elektrik ve doğalgaz piyasası işletmecisi olan Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından yürütüleceğini söyledi.
Bakan Alparslan Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri Ankara Büyükelçiliği tarafından bugün İstanbul’da düzenlenen “Before COP Türkiye”
Halihazırda taslak düzeyinde olan İklim Kanunu’un yürürlüğe girmesi ile birlikte çerçevesi oluşacak sistemin hangi kurum tarafından yürütüleceğine dair bugüne kadar herhangi resmi açıklama yapılmamıştı, bununla birlikte sistemin Borsa İstanbul veya EPİAŞ tarafından yürütüleceği konuşuluyordu.
Net sıfır hedefi gelişmekte olan ülkeler için daha zor
Bakan Bayraktar konuşmasında Türkiye’nin 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefi belirlediğini de hatırlatırken, net sıfır emisyon hedeflerinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için ek zorluklar oluşturduğunu da ifade etti.
Türkiyenin elektrik ve doğal gaz talebinin son 20 yılda 3 kat arttığını, 2035’e kadar da bugüne göre 1,5 katlık bir artış daha gerçekleşeceğini öngördüklerini dile getiren Bakan Bayraktar, bu hedef doğrultusunda Türkiye’nin enerji dönüşümünü artan talebi, arz güvenliğinden ödün vermeden daha düşük karbon yoğunluğuna sahip bir üretim şekliyle karşılaması gerektiğinin altını çizdi.
Alparslan Bayraktar bu hedef doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması, ekonominin tüm alanlarında enerji verimliliği potansiyelinin ortaya çıkarılması, nükleer enerji ve geçiş yakıtı olarak doğal gazın kullanılmasının gerektiğini ifade ederken, bu süreçte öncelikli konuların hidrojen, kritik mineraller, depolama, dijitalleşme teknolojilerine ve enerji altyapılarına gerekli yatırımların yapılmasını, uluslararası finansa erişimin artırılması ile işbirliklerinin geliştirilmesi olacağını da ifade etti.
2035’e kadar yılda 3.500 MW güneş, 1.500 MW karasal rüzgâr gücü ilave edilecek
Alparslan Bayraktar 2053 hedefi doğrultusunda Türkiye’nin halihazırda %55 düzeyinde olan kurulu gücü içinde yenilenebilir enerji payının %65’e çıkarmayı hedeflediklerini de kaydederken, bunun için her yıl güneşte 3.500 MW, karasal rüzgarda 1.500 MW artış ile birlikte deniz üstü rüzgâr alanında da 5.000 MW’lık güce ulaşılmanın gerektiğini de kaydetti.
Bakan Bayraktar baz yük ihtiyacını karbonsuz enerji üreten nükleer enerji ile desteklemeyi hedeflediklerini, bunun için de hem konvansiyonel, hemde küçük modüler santral yatırımları yapılacağını ve gelecek 30 yıl içinde bu alanda 20 GW’lık güce ulaşılacağını da söyledi.
Hidrojenin sanayide, ulaşımda ve depolamadaki potansiyelini hayata geçirecek çalışmalar yürüttüklerini de ifade ede Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilirdeki potansiyelinin de yeşil hidrojen açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.