Erozyonla kaybolan toprak yıllık 154 milyon tona düştü

Bakan Pakdemirli erozyonla mücadele hakkında değerlendirmede bulundu

26 Kasım 2018

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye’de erozyon sonucu kaybolan toprak miktarı ile ilgili bir açıklama yaptı.

Pakdemirli yazılı olarak yaptığı açıklamada 1970’li yıllarda 500 milyon ton olan yıllık toprak kaybının günümüzde 154 milyon tona indiğini, 2023 hedefinin ise bu rakamı yıllık 134 milyon ton seviyesine çekmek olduğunu söyledi.

Son 16 yılda yapılan çalışmalar ile 5 milyon hektarlık alanda ağaçlandırma yapıldığını ve 2002’de 16 milyar olan ağaç sayısının bugün 22 milyar adede yükseldiğini kaydeden Bekir Pakdemirli 2023 hedefinin ise 24,5 milyar ağaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli şu değerlendirmeyi paylaştı;

“Bu hedefleri tabi ki tek başımıza gerçekleştirmiyoruz. Üniversitelerin, kamu kurumlarının, STK’ların, ilgili tüm kurum ve kuruluşların desteği ile gerçekleştiriyoruz. Çölleşme ile mücadele de başarı ancak hep beraber hareket edildiğinde, katılımcı bir yaklaşım sergilendiğinde sağlanabilir”

TEMA: ”Sürdürülebilir toprak yönetimiyle %58 daha fazla gıda üretilebilir”

TEMA Vakfı tarafından geçtiğimiz günlerde Erozyon Haftası dolayısı ile yapılan açıklamada ise kaybedilen toprak miktarı ile birlikte Türkiye’de yıllık 642 milyon ton toprağın erozyonla taşındığına dikkat çekildi.

Açıklamada taşınan toprağın %1’inin ormanlardan, %56’sının mera alanlarından, %39’u tarım alanlarından ve %4’ü diğer alanlardan geldiğine dikkat çekilerek ormanların erozyonu önlemedeki rolüne vurgu yapıldı.

TEMA Vakfı açıklamasında şu değerlendirme paylaşıldı;

”Bu açıdan bakıldığında ormanların erozyonu önlemede önemli bir rolü bulunuyor. Dolayısıyla orman varlığının korunması ve artırılmasının önemi bir kez daha öne çıkıyor. Bununla birlikte tarım ve mera alanlarında erozyonu azaltacak önlemlerin de alınmasının gerekliliği görülüyor. Toprak verimliliğini azaltan erozyon aynı zamanda bugün ve gelecek kuşakların gıda güvenliği açısından büyük risk oluşturuyor. Oysa sürdürülebilir toprak yönetimiyle %58 daha fazla gıda üretilebileceği bildiriliyor. Bu konuda herkesin üzerine ciddi sorumluluklar düşüyor. Devletlerin ve karar alıcıların ise sürdürülebilir toprak yönetimi konusunda daha somut adımlar atmaları gerekiyor.”