Ergun Özen: Temiz Kalkınmaya Destek Vereceğiz
Garanti Bankası’nını Proparco’dan 50 milyon avro tutarında kredi almasına ilişkin anlaşmanın imza töreninde konuşan Özen, krediyi temiz enerji projeleri için kullandıracaklarını söyledi.
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne katılımını sağlayacak kanun tasarısının yasalaşmasının ardından yeni bir döneme girildiğini belirterek, ”Bu kapsamda karbon emisyonunu azaltma amaçlı projeler çok daha fazla önem kazanacak. Garanti Bankası olarak, bu projelere vereceğimiz destekle temiz kalkınmaya katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.
Garanti Bankasının, Fransız Kalkınma Ajansına bağlı Proparco’dan 50 milyon avro tutarında kredi almasına ilişkin anlaşmanın imza töreninde konuşan Özen, 12 yıl vadeli ve 7 yıl sonunda geri ödeme opsiyonuna sahip krediyi temiz enerji projeleri için kullandıracaklarını, Garanti Bankası olarak, bu yönde yapılacak büyük ve önemli yatırımların her zaman olduğu gibi yine yanında olacaklarını, finansman desteği sağlayacaklarını ifade etti.
Türkiye’de bankacılık sektörünün, yaşanan global krizde önemli bir sınav verdiğini ve çalkantıdan etkilenmeden yoluna devam ederek ekonomiye desteğini sürdürdüğünü ifade eden Özen, ”Garanti Bankası olarak, biz de gelişmiş risk yönetimi sistemimiz ve operasyonel verimlilik anlayışımızla zor zamanlara hazırlıklıyız. Geçen hafta açıkladığımız bilançomuz, bu yaklaşımımızın en önemli göstergesi. Karımızı 1,9 milyar TL’ye ulaştırdık” diye konuştu.
Garanti Bankası’nın, son derece likit, sağlam, dengeli bilanço yapısı ve güçlü öz kaynaklarıyla zorlu döneme kuvvetli bir şekilde girdiğini belirten Özen, 2008 yılı bilançolarına değinerek, bankanın konsolide aktif büyüklüğünün 99 milyar TL’yi aştığını, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye sağladıkları desteğin 2007 sonundan bu yana yüzde 27 artarak 67,3 milyar TL’ye yükseldiğini kaydetti. Özen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Bu tablo şunu gösteriyor; aktiflerimizin yüzde 53’ünü gerçek işimize, yani kredi vermeye yöneltiyoruz. Gerçek işimize odaklanarak Türkiye ekonomisine finansman desteğimiz aracılığıyla istim sağlamak peşindeyiz. Bunun için çıktığımız uluslararası piyasalar da bize uzun zamandır büyük güven duyuyor. 2008’de Mayıs ayında 600 milyon avro, Aralık ayında 575 milyon dolar sendikasyon kredisine ek olarak, Ağustos ayında 200 milyon avro seküritizasyon kredisi aldık. Alman Kalkınma Bankası’ndan 80 milyon avro kredi alan dört bankadan biri Garanti… İşletmelere kullandırılacak krediler için Avrupa’nın ve ABD’nin yatırım kurumlarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Tüm konsantrasyonumuzu ekonomiyi finanse edecek gücümüzü nasıl artıracağımız üzerine veriyoruz.”
”Enerji, Odaklandığımız Sektörlerin Başında Geliyor”
Ergun Özen, Türkiye’deki enerji talebinin büyük bir hızla arttığına dikkati çekerek, Türkiye’nin, artan nüfusuyla, önemli ölçüde çoğalan enerji ihtiyacını karşılamak için enerji sektörüyle ilgili yatırımlara büyük ihtiyaç duyduğunu, bu yatırımların gerçekleştirilmesi ve Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için finansman desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Enerjinin, Garanti Bankası olarak odaklandıkları sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Özen, enerji sektörüne kullandırdıkları kredilerin 1,5 milyar dolara ulaştığını, Fransız Kalkınma Ajansı’ndan aldıkları bu krediyi de yenilenebilir enerjinin gelişmesini sağlayacak, enerji verimliliğini artıracak ve endüstriyel kirlenmeyi azaltacak temiz enerji projelerine kullandıracaklarını anlattı.
Özen, ”Böylece büyük enerji projelerine destek vermemizi sağlayan bilgi birikimini, 15 yılı aşkın süredir çevreye duyarlı projelere verdiğimiz desteği içeren kurumsal sorumluluk anlayışımızla bir araya getirdik. Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne katılımını sağlayacak kanun tasarısının yasalaşmasının ardından ülkemiz yeni bir döneme giriyor. Bu kapsamda karbon emisyonunu azaltma amaçlı projeler çok daha fazla önem kazanacak. Banka olarak, bu projelere vereceğimiz destekle temiz kalkınmaya katkıda bulunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie de, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzalamasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, ”Garanti Bankası ile Proparco arasındaki ortaklık, yenilenebilir enerjiler, enerji etkinliği ve kirliliğin azaltılması sektörlerindeki yatırımları desteklemek ve elverişli hale getirmek üzere olabilecek en uygun zamanda gerçekleşiyor” dedi.
Emie, finans sektörünün kararsızlık döneminden geçtiği böyle bir anda 50 milyon avro tutarındaki bu finansmanın, Türkiye ile Fransa arasındaki güvenin apaçık bir kanıtı olduğunu belirterek, ”Bu güven, sürekli olarak artan ve yaklaşık 11 milyar avroya ulaşan ticaret hacmimizde kendini göstermektedir. Fransa, Türkiye’nin 5. ticari ortağıdır. İki ülkenin ortak hedefi; ticaret hacmini 3 yıl içinde 15 milyar avroya ulaştırmaktır” şeklinde konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Emie, Türkiye’yi, krize rağmen büyük geleceği olan bir ülke gibi gördüklerini ifade ederek, bu ülkede birçok sektörün ilgilerini çektiğini, Türkiye’nin tüm kalkınma çerçevesindeki büyük projeleri ile yakından ilgilendiklerini bildirdi.
Fransız Kalkınma Ajansı Türkiye Müdürü Regis Marodon ise anlaşmanın birincil amacının, günümüzde herkes için önem arz eden küresel ısınmaya karşı mücadeleye katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen de söz konusu kredinin, ortalama vadesi, ödeme şekli itibariyle Türkiye’de bugüne kadar alınmış en uzun vadeli kredi olduğunu, böyle bir ortamda bu koşullarda kredi almanın büyük önem taşıdığını kaydetti. (AA)