Cumhurbaşkanı Erdoğan BM İklim Zirvesi’nde konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin gerçekleştirdiği ve hedeflediği çalışmalardan bahsetti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri için bulunduğu New York’ta katıldığı İklim Eylemi Zirvesi’nde bir konuşma yaptı.
Erdoğan iklim değişikliğini sonuçları itibari ile sınır tanımayan küresel bir sorun olarak tanımladığı konuşmasında, Türkiye’nin bu alanda gerçekleştirdiği çalışmalardan ve hedeflerden bahsetti.
Türkiye’nin kalkınma hedeflerinden vazgeçmeden iklim değişikliğine uyum ve afetlere karşı dayanıklılığa yönelik politikaları hayata geçirdiğini, söyleyen Erdoğan, yerel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadele etmek adına her bir coğrafi bölge için ayrı eylem planları hazırladıklarını, ilk olarak Karadeniz Bölgesi için eylem planının yayımlandığını, diğer bölgeler için de kısa sürede yayımlanacağını kaydetti.
Türkiye’nin 2023’te elektrik üretiminde halihazırda %30 seviyesindeki yenilenebilir kaynak payının %39’a yükselmesi ile ormanlık alanların Türkiye yüzölçümünde %30’luk paya ulaşmasını hedeflediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Türkiye’nin hedefleri arasında trafik sorunu ve sera gazı emisyonu azaltımı için metro hatları inşası, demiryollarının yük ve yolcu taşımacılığındaki paylarının yükseltilmesi, millet bahçeleri projeleriyle yeşil alanlarının ve dolayısıyla yutak kapasitesinin artırılması, bisiklet yollarının bin kilometreden 4 bin kilometreye çıkarılmasını da saydı.
Yıl başında uygulanan giren ücretli plastik poşet uygulaması ile plastik poşet kullanım oranını 4’te 3 oranında düşürüldüğüne de dikkat çeken Cumhurbaşkanı 2023 yılında 400 bin binada sıfır atık sistemine geçilmenin ve atıkların geri kazanım oranının %13’ten %35’e çıkmasını da Türkiye’nin hedefleri arasında saydı.
Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede başarıya ulaşabilmesi için öncelikle yerel düzeyde eyleme geçilmesi gerektiğinin farkında olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye’nin bu alanda Kenya ve Birleşmiş Milletler-Habitat ile beraber “Altyapı, Şehirler ve Yerel Eylem” çalışma grubunun eş başkanlığını yürüttüğünü hatırlattırken, grubun girişimleri hakkında şu bilgileri verdi;
“İlk girişim, yerel iklim yatırımı için liderlik girişimidir. İkincisi ise, herkes için sıfır karbon binalar girişimidir. Bu önemli girişimin iki temel bileşeni vardır. İlki 2030 yılına kadar yeni binaların, 2050 yılına kadar ise mevcut binaların sıfır karbon hâle getirilmesi amacıyla yol haritalarının hazırlanmasıdır. İkincisi; 2030 yılına kadar küresel ölçekte yaklaşık 1 trilyon dolar tutarındaki yatırımın hayata geçirilmesidir. Üçüncü girişimimiz, iklim dostu ulaşım girişimi ile sürdürülebilir kentsel ulaşım sistemlerinin oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu girişimlerimizin hayırlı olmasını diliyor, tüm ülkeleri imkânları ölçüsünde ve hakkaniyet temelinde elini taşın altına koymaya davet ediyorum. Eş başkanlığını yürüttüğümüz çalışma grubunun geliştirdiği girişimlerin herkes tarafından destekleneceğine inanıyorum.”