”EPDK toplantısı ile müracaat öncesi kaos ortamının önüne geçildi’’
TÜREB Başkanı Ataseven rüzgar enerjisi ön lisans bilgilendirme toplantısı hakkında değerlendirmede bulundu
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) EPDK tarafından, bu ay yeni rüzgar enerjisi yatırımları için yapılacak ön lisans başvuruları öncesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.
TÜREB tarafından yapılan yazılı açıklamada rüzgar enerjisi yatırımları için 24-30 Nisan tarihleri arasında EPDK tarafından ön lisans başvurularının alınacağı hatırlatılırken, 9 Nisan 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen ve dört saat süren toplantıda EPDK, TEİAŞ ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünden yetkililerin katıldığı bildirildi.
Açıklamada değerlendirmesi yer alan TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven şunları kaydetti;
“Çok aydınlatıcı bir toplantı oldu. Bu toplantı ile müracaat öncesindeki kaos ortamının önüne geçildi. Standart bir başvuru şeklinin olması için katkı sağlandı. 7,5 yıl aradan sonra ilk kez rüzgar müracaatları alınıyor. 11.000 MW üzerine ilave 3.000 MW’lık kapasite açıklandı. Sektör için yeni bir mihenk taşı oldu. Bu toplantıda gördük ki, 2007’de konuştuğumuz sorun ve sorular yıllar içinde sektör geliştikçe çözülmüş. Yerini farklı sorular almış. Bundan sonra yapılması gereken başvuruların kısa sürede sonuçlandırılması olacaktır.
Yeni elektrik piyasası kanununa göre TEİAŞ her sene rüzgar bağlanma kapasitelerini açıklayacak. Bundan sonraki süreçte de EPDK bu açıklanan kapasiteye göre başvuru alacak. 2023 hedefi olan 20.000 MW’a ulaşmada bu başvurular önem taşıyor. Kısacası, artık sürdürülebilir bir rüzgar sektörü oluştuğunu söyleyebiliriz.
Toplantıya katılamayan sektör paydaşlarımıza bugüne ilişkin notları ve sunumları web sayfamızdan ileteceğimizi belirtir, toplantıyı düzenleyen EPDK’ya ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkürlerimizi sunarız.”
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği açıklamasında başvuru sürecindeki önemli noktalar şu şekilde sıralandı;
* Başvuru dilekçesinde elektronik posta adresi mutlaka yazılmalı. Dilekçede e-posta adresi olmazsa, başvuru kabul edilmiyor.
* Bilgi formunda değişiklik var. Projenin özeti niteliğinde olan bilgiler tek bir forma toplanmış.
* Teknik olarak mevzuatta yer alan bir adet ölçüm istasyonu verileri formun içine yazılacak. Ama birden fazla ölçüm istasyonu varsa bunları da yazmanın iyi olacağı belirtiliyor.
* Eskiden 1/25.000’lik haritadan 5 nüsha istenirken artık 2 nüsha olması yeterli.
* TEİAŞ’ın bölgesel olarak rüzgar kapasitelerini açıklaması üzerine tek hat şeması kaldırıldı, istenmiyor. Bölgesel ve il bazında proje kapasiteleri açıklandığı için gerek duyulmadı.
* Ölçüm istasyonuna başlayan kurum ve kuruluş, sonuç raporunu kimin adına almışsa, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne kaydı kimin adına yapmışsa, müracaatı da o firma adına yapması gerekiyor. Ölçüm raporu farklı bir şirket adı ile, başvuru yapan farklı bir şirket adı ile olursa kabul edilmiyor.
* Sermaye tutarı konusunda, diyelim ki şirketiniz adına 4 başvurunuz var. Biri 21 MW, diğer üçü 20 MW. Toplamda 81 MW. Sermaye yapısı toplam MW üzerinden hesaplanıyor.
* Rüzgarda üretilecek değer isteniyor. Kurulu gücün rüzgarda %40 kapasite üzerinden hesaplanmış değeri üzerinden işlem gerçekleştiriliyor.
* Rüzgar ölçüm istasyonunun mutlaka müracaat edilecek sahanın içinde yer alması gerekiyor.
* Bulunduğunuz sahanın herhangi lisanslı bir saha ile çakışmaması gerekiyor. Çakışıyorsa müracaat teknik değerlendirmeden geçemiyor.
* Önceden tek bir cd içinde bilgiler isteniyordu. Nisan sonundaki başvuruda aynısından 4 adet cd isteniyor.
* Santral sahasını belirleme yönteminde oluşturulan 12 genlerin köşesi kuzeye bakacak şekilde konumlandırılması gerektiği belirtildi. Aksi takdirde maximum sınırda 700 + 300 kullanılıyorsa santral sahasında karmaşaya neden olabileceği hususuna dikkat çekildi. Köşe koordinatlarının da ardışık yönde verilmesi hatırlatıldı.
* Santral sahası güç yoğunluğunun 0.6 MW/km2’den büyük olması lazım. Bunun altındaki müracaatlar değerlendirme dışı bırakılacak.
* Elektrik piyasası kanununa göre ön lisans aldıktan sonra ortaklık yapısında değişiklik yapmak mümkün değil. Müracaat eden firmaların yapısında bir değişiklik olacaksa ön lisanstan önce yapmaları öneriliyor.
* İki il arasında kalan santral sahaları, yüz ölçüm olarak hangi ilde daha fazlaysa o ildeki yarışmaya dahil ediliyor. Bilgi formunda trafo merkezinin değil de, bölgenin veya ilin tercih edilmesi gerekiyor.