EPDK tavan fiyat için usul ve esasları belirledi
Kurum açıklamasında yenilenebilir kaynaklı santrallerde aşırı kar oluştuğu belirtildi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bugün gerçekleşen Kurul Toplantısında tavan fiyat uygulamasına yönelik usul ve esasların belirlendiği açıklandı.
Açıklamada yurtdışı piyasalardan kaynaklanan kömür ve doğal gaz maliyeti artışlarınının piyasada oluşan elektrik fiyatlarını makülün üstünde etkilediği belirtilen açıklamada atılacak adımlar ile elektrik enerjisi fiyatlarının makul olmayan değerlere ulaşmasının önlenmesi, yaşanan kaynak maliyeti artışları nedeni ile üretim yapamayan santrallerin de arz güvenliğine katkısının sağlanması ve piyasanın sağlıklı ve kesintisiz işleyişinin sürdürülebilmesinin hedeflendiğine vurgu yapıldı.
Elektrik üretim maliyetlerindeki artışın sadece üreticilere değil bütün tüketicilere fiyat artışı riski olarak yansıdığı ifade edilen açıklamada yenilenebilir enerji santralleri işaret edilerek, aynı ürünün üretimi için bazı kaynak türlerindeki santrallerin üretim maliyetini dahi karşılayamazken, başka kaynak türlerinde aşırı oranda kâr oluştuğu değerlendirmesi yer aldı.
Açıklamada EPDK’nın 8 Mart 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun “Tarifeler ve Tüketicilerin Desteklenmesi” başlıklı maddesine eklenen hüküm doğrultusunda dünya enerji piyasalarında oluşan fiyat artışlarının tüketicilerimizi daha fazla etkilememesi için önlem alacağı belirtildi.
Alınacak önlemler arz güvenliği veya fiyat artışlarının tüketicilerimize olan etkileri kısa ve uzun dönemli olarak değerlendirilmesi sonucunda oluşan şartlar değerlendirilerek serbest piyasa yapısını bozmadan ve piyasanın işleyişine müdahale etmeden kanunun cevaz verdiği ölçüde 6 aya kadar süreler için belirlenecek.
8 Mart 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Nükleer Düzenleme Kanunu 27’inci maddesi ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 17’inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmişti;
(11) Ulusal veya uluslararası piyasalarda elektrik enerjisi üretimine girdi olan emtia fiyatlarının ve/veya kaynak maliyetleri arasındaki farkların makul olmayan artışları nedenleriyle, arz güvenliğinin ve/veya tüketicilerin korunması amacıyla elektrik enerjisinin üretim maliyetleri dikkate alınarak, her seferinde altı ayı geçmemek üzere, Kurum tarafından kaynak bazında tüketiciyi ve/veya maliyeti yüksek üretimi destekleme bedeli belirlenebilir. Bu bedel, üretim maliyeti düşük üreticiden karşılanarak arz güvenliğinin, maliyeti yüksek üretimin ve/veya tüketicilerin desteklenmesi amacıyla kullanılır. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Bakanlığın uygun görüşü alınarak Kurum tarafından belirlenir.
Usul ve Esasların kısa süre içinde Resmî Gazete’de yayımlanması bekleniyor.