EPDK rüzgar başvuruları için duyuru yaptı

EPDK 2007’den sonra rüzgar enerjisi alanında sağlanacak ilk yatırım izinleri için gerçekleşecek başvuru süreci ile ilgili açıklama yayınladı

16 Nisan 2015

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 24-30 Nisan tarihleri arasında yeni rüzgar enerjisi yatırımları için gerçekleştirilecek ön lisans başvuruları öncesinde bir açıklama yayınladı.

Kurumun internet sitesinde yayınlanan açıklama şu şekilde;

Başvurulardaki en önemli belge başvuru dilekçesi olup önlisans başvuru dilekçesinin eksiksiz ve formatına uygun olarak hazırlanması gerekmektedir.

Başvuru dilekçesinde Kayıtlı Elektronik Posta adresinin bulunması önemlidir. İşbu adres sıradan bir eposta adresi olmayıp sadece Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılarından temin edilebilmektedir. İşbu sağlayıcıların listesine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun internet sitesinden ulaşılabilmektedir.

Başvurularda “Tek Hat Şeması” istenmemektedir. Bu kapsamda Bilgi Formunda bağlantı noktası değil bağlantı bölgesi yazılması beklenmektedir.

Üretim Tesisine İlişkin Bilgi Formu (Bilgi Formu) yeniden düzenlenmiş olup yeni örneğe uygun doldurulması gerekmektedir.

Bilgi Formu ve haritalarda en çok yapılan yanlış türbin noktaları ile rüzgâr ölçüm istasyonunun (RÖİ) yerlerinin yanlış, santral sahası dışında işaretlenmesi olup bu hususa özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Bilhassa rüzgar ölçüm istasyonunun santral sahası içinde bulunması gerekmektedir.

Bilgi Formunda yer verilen santral sahası köşe koordinatlarının ardışık olarak tek bir çokgen (poligon) oluşturacak şekilde sıralanması gerekmektedir. Santral sahasının köşe koordinatları bakımından Bilgi Formunda verilen değerler esas alınmaktadır.
Üretim tesisine ilişkin;
Bilgi Formunun Word ve Excel dosyası olarak,
Üretim tesisinin yerini gösteren 1/25.000 ölçekli haritanın resim dosyası(jpeg formatında) olarak,
Üretim tesisinin yerleşim yeri projesinin resim dosyası(jpeg formatında) olarak,
Rüzgar Ölçüm İstasyonu Kurulum Raporu’nun metin dosyası (pdf formatında) olarak,
Rüzgar Ölçüm Sonuç Raporu’nun metin dosyası (pdf formatında) olarak,

4 (dört) adet CD/DVD içerisinde başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir. Bu CD/DVD’lerin üzerine ilgili şirketin unvanı ve proje adının yazılması gerekmektedir.

Başvuruların değerlendirilmesi sürecinde iş ve işlemlerde kolaylık sağlanması amacıyla; başvuruların A4 boyutunda (mavi) karton klasör ( geniş mekanizmalı klasör) ile teslim edilmesi, her bir ek’in Önlisans Başvurularında Sunulması Gereken Bilgi ve Belgeler Listesinde belirlenen sıralamaya uygun şekilde sıralanarak ayrı birer şeffaf dosya içerisine yerleştirilmesi, evrakların zımbalanmaması, dosyanın sırtına şirket adı ve proje adının yazılması beklenmektedir.

Son olarak, önlisans başvuruları kapsamında şirketlerce sunulan beyanların Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca sorumluluk doğuracak mahiyette ve şirketleri bağlayıcı olduğunun hatırlatılmasında fayda görülmektedir (6446 s. EPK m.16/1/g).

SORULAR VE CEVAPLAR

Rüzgar enerjisine dayalı önlisans başvurularında mevzuat ve uygulamaya ilişkin Sektör Bilgilendirme Toplantısı 09/04/2015 tarihinde düzenlenmiş olup toplantıda yapılan sunumlara ulaşmak için buraya tıklayınız. İşbu toplantıda gündeme gelen sorulara ilişkin cevaplar aşağıda yer almaktadır:

Soru 1- Mevcut mülkiyet durumunun gösterildiği 1/5.000 ölçekli kadastral pafta temin edilememesi, sadece sayısal verilerin elde edilmesi, çok sayıda paftanın olması halinde önlisans başvurularında nasıl bir yol izlenmelidir?

İlgili resmi dairelerce kadastral paftanın henüz hazırlanmamış olması halinde başvuru sahibinin ilgili resmi makamlardan edineceği belge veya bu husustaki beyanı ile birlikte mevcut sayısal bilgilere/verilere göre hazırlanan 1/5.000 ölçekli kadastral pafta üzerinde üretim tesisine ait tüm tesisler ile yerleşim yerleri ve sınırları çizilerek gösterilecektir.
Ayrıca bu paftada, tesis yerine ilişkin il-ilçe-köy-mahalle-ada-parsel bilgilerine de yer verilecektir. Kadastral paftanın lejantında, üretim tesisi yerinin hali hazırdaki imar durumuna (orman, mera, tarım arazisi, sanayi, mesken vs.) ve arazinin mülkiyet dağılımına (miktar ve oranları da belirtilerek – kamu-şahıs-vakıf vs.) ilişkin bilgilere de yer verilmelidir.

Birden fazla pafta olması halinde paftalara ilişkin haritalar ayrı ayrı veya birleştirilerek sunulacak olup projenin genel yerleşimini gösteren vaziyet planı da ilave olarak sunulabilir. Ayrıca 1/5.000 ölçekli kadastral pafta üzerinde santral sahası köşe koordinatları, türbinler, ölçüm direği/direkleri ve şalt merkezi gösterilecektir.

Soru 2- Arazinin mülkiyet dağılımına ilişkin bilgilerin elde edilememesi durumunda ne yapılmalıdır?

Arazinin mülkiyet dağılımına ilişkin miktar ve oran bilgileri ile arazinin niteliğine(kamu, şahıs, vakıf vs.) dair elde edilen belgelerin sunulması esastır. Ancak belge edinilememesi halinde önlisans başvurusu yapan şirketin yetkili temsilcisinin gerekçeli beyanının sunulması mümkündür. Bu husus eksik evrak inceleme aşamasında her dosya için ayrıca değerlendirilerek eksik evrak yazılarında gerekli belgeler ayrıca istenebilecektir.

Soru 3- Kadastro görmeyen yerlerde 1/5.000 ölçekli kadastral pafta yerine 1/1.000 ya da 1/10.000’lik harita kullanılabilir mi?

1/5.000 ölçekli kadastral paftanın elde edilemediğine ilişkin ilgili kurumdan belge sunulması kaydıyla elde edilen sayısal verilere göre 1/5.000 ölçekli kadastral pafta şeklinde hazırlanacak beyan esaslı bilgiler kabul edilebilecektir. Bu husus eksik evrak inceleme aşamasında her dosya için ayrıca değerlendirilerek eksik evrak yazılarında gerekli belgeler ayrıca istenebilecektir.

Soru 4- Haritalar elektronik ortamda resim dosyası (jpeg) halinden başka bir formatta verilebilir mi?

Haritaların jpeg formatında sunulması gerekmektedir. İstenildiği takdirde ilaveten diğer formatlarda da sunulabilir.

Soru 5- Asgari sermaye artışının takibi yapılacak mı?

Şirket asgari sermayesi şirket ana sözleşmesinin derç edildiği Ticaret Sicil Gazetesi esas alınarak kontrol edilecektir. Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve ilgili mevzuata uygun davranmaları gerekmektedir. Bu hususların teyidi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli yazışmalar süreç içerisinde yapılabilecektir.

Soru 6- Santral sahasının birden fazla il içerisinde yer alması durumunda bölge seçimi nasıl yapılmalıdır?

Proje sahasının yüzölçümünün en fazla olduğu il esas alınarak bölge seçiminin yapılması öngörülmektedir. Bu seçimler bağlantı görüşünün oluşturulması aşamasında TEİAŞ tarafından kontrol edilecektir.

Soru 7- Rüzgâr ölçümü yapan şirketin bölünmesi veya birleşmesi suretiyle oluşturacağı yeni şirket önlisans başvurusunda bulunabilir mi veya bu durumlar haricinde ortaklık yapısı değiştirilebilir mi?

Adına rüzgar ölçüm istasyonu kurulum raporu ve rüzgar ölçüm sonuç raporu düzenlenen şirket ile önlisans başvurusu yapan şirketin aynı şirket olması esastır. TTK uyarınca başvuru öncesinde bölünme veya birleşme yapan şirketlerin durumu ilgili mevzuat kapsamında değerlendirilerek Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca(Kurul) tarafından karara bağlanacaktır.

Mevzuatın izin verdiği haller dışında ortaklık yapısında değişikliğe gidilemez.

Soru 8- Önlisans başvurusundan sonra önlisans alma aşamasına kadar bölünme, kısmi bölünme, birleşme yapılabilir mi veya bu durumlar haricinde ortaklık yapısı değiştirilebilir mi?

Önlisans başvurusu yapıldıktan sonra ortaklık yapısında değişiklik olmaması esas olup TTK uyarınca bölünme veya birleşme yapılması halinde önlisans başvurusuna ilişkin iş ve işlemlere devam edilmesi hususu dosya bazında Kurul tarafından karara bağlanacaktır.
Mevzuatın izin verdiği haller dışında ortaklık yapısında değişikliğe gidilemez.

Soru 9- Rüzgar ölçüm istasyonu kurulum raporu, rüzgar ölçüm sonuç raporu ve önlisans başvurusunda bulunacak olan Şirketin aynı tüzel kişi olması şartı aranıyor mu?

Evet, aranmaktadır.

Soru 10- Santral sahasında birden fazla ölçüm bulunması durumunda rüzgar ölçüm istasyonlarının sayısını yazarken Meteoroloji Genel Müdürlüğünde kayıtlı olmayan rüzgar ölçüm istasyonlarının bilgisi verilecek mi?

Santral sahasında birden fazla ölçüm bulunması durumunda; Meteoroloji Genel Müdürlüğünce kayıtlı rüzgar ölçüm istasyonu/istasyonlarının Bilgi Formunda belirtilmesi gerekmektedir. Ancak istenilmesi halinde diğer ölçüm direklerinin bilgilerine de Bilgi Formunda yer verilebilir.

Soru 11- Birden fazla başvuru olması halinde asgari sermaye şartı nasıl hesaplanmalıdır? Mevcut sermaye ile başvuruda bulunulabilinir mi?

Bu konuda Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin(Yönetmelik) 12 nci maddesinin dokuzuncu fıkrası uygulanacaktır. Buna göre önlisans başvurusunda bulunacak şirketin asgari sermayesi, tüm başvurularının kurulu güçlerinin toplamı ile varsa mevcut diğer önlisans başvuruları, lisans başvuruları, uygun bulma aşamasındaki lisans başvuruları, önlisansları ve henüz işletmeye geçmemiş lisanslarının kurulu güçleri dikkate alınarak hesaplanacaktır.

Önlisans başvurusunda bulunacak şirketlere ilişkin örnek vermek gerekirse aynı Şirketin 40 MW, 30 MW, 20 MW ve 51 MW’tan oluşan 4 tane önlisans başvurusu olması durumunda sermaye şartı 51 MW için değil 141 MW için hesaplanacaktır. Ayrıca varsa yukarıda durumları sayılan başvuru/önlisans/lisansları da dikkate alınacaktır.(Belirtilen güçler örnek mahiyetinde verilmiştir.)

Öte taraftan lisanslı tesisini işletmeye almış bir şirketin mevcut sermayesinin rüzgar enerjisine dayalı önlisans başvurusu/başvurularına konu kurulu güç için öngörülen asgari sermaye koşulunu sağlaması halinde ayrıca asgari sermaye koşulu aranmayacaktır.

Soru 12- Önlisans başvurusunun son günü olan 30 Nisan 2015 tarihi itibarıyla 1 yıllık ölçüm süresi dolması ancak rüzgar ölçüm sonuç raporunun 30 Nisan 2015 tarihinden sonra onaylanması halinde belge kabul edilecek mi? 30 Nisan 2015 tarihinden sonra 1 yıllık ölçüm süresi dolan başvurular geçerli başvuru olarak kabul edilecek mi?

Rüzgar ölçümünün bitiş tarihinin en geç 30 Nisan 2015 tarihi olması kaydıyla Kurum tarafından yazılacak eksik evrak bildirimi kapsamında tayin edilen süreler içerisinde onaylı Rüzgar Ölçüm Sonuç Raporunun Kuruma sunulması durumunda başvuru kabul edilecektir. Rüzgar ölçümünün bitiş tarihi, başvuruların kabulü için son gün olan 30 Nisan 2015 tarihinden sonraki bir tarih olması halinde başvuru reddedilecektir.

Soru 13- Belirlenen santral sahası içerisinde lisanssız faaliyet yapılması, maden işletme ruhsat alanında ÇED başvurusu yapılarak bölgenin yeni ÇED başvurularına kapatılmış olması ve lisanslı doğalgaz santralinin faaliyete başlamaması halinde önlisans başvuru değerlendirilmesi nasıl yapılacaktır?

Mevcut lisanslı/önlisanslı sahalara önlisans başvurusu yapılamaz. Aynı yere birden fazla önlisans başvurusu yapılması halinde konu öncelikle Yönetmeliğin 14 üncü maddesi kapsamında değerlendirilecektir.

Elektrik piyasasında faaliyet göstermek veya başka bir faaliyet yürütmek amacıyla ÇED başvurusu yapılmış sahaya önlisans başvurusu yapılmasına ilgili mevzuatta bir engel yoktur. Bu hususta diğer kanun ve mevzuat hükümleri saklıdır.

Rüzgar enerjisine dayalı önlisans başvurusuna konu santral sahasının Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamında kurulmasına izin verilen tesislerle çakışması konusu Kurul tarafından ayrıca karara bağlanarak kamuoyuna duyurulacaktır.

Soru 14- ÇED duyarlı yöreler kapsamında hazırlanacak beyanın nasıl verilmesi gerektiği, resmi belgeye ihtiyaç var mı?

Proje sahasının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği Ek-5’te belirtilen duyarlı yöreler kapsamında olup olmadığına ilişkin sadece beyan hazırlanacak olup belge aranmamaktadır.

Soru 15- Yasaklılık beyanını kimin vermesi gerekir?

Söz konusu beyan, başvuruda sunulması gereken bilgi ve belgeler listesinin Ek-4’üne uygun olarak önlisans başvurusunda bulunan tüzel kişi tarafından verilecektir.

Soru 16- İmar tadilatının yapılmasına engel bir durumun olmadığına ilişkin beyanda santral sahası köşe koordinatlarının olması gerekli midir?

Önlisans başvuru dosyası bir bütün olup beyanın tüm proje sahasına ilişkin verilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda koordinatların ayrıca belirtilmesine gerek yoktur.

İşbu beyanın sahanın tamamını içermemesi halinde geçerli bir beyan yapılmamış sayılacaktır.

Soru 17- İmar durumunu gösteren belge ile başvuruda bulunan tüzel kişi yerine başka bir isim veya tüzel kişiye hitaben cevaplanmış olması mümkün müdür?

İmar durum belgesi proje sahasına ilişkin olup muhatabın farklı bir kişi olması esasını etkilemeyecektir.

Soru 18- Bütün tadillerin işlendiği Şirket anasözleşmesinin Şirket kaşesi ile yetkili kişi tarafından imzalanarak sunulması yeterli mi?

Yeterlidir.

Soru 19- Önlisans başvurusu yapan şirkette ’un altında paya sahip gerçek veya tüzel kişilerin ortaklıklarını gösteren bilgi ve belgelerin sunulması gerekli midir?

Önlisans başvurusu yapan şirketin gerçek kişi ortak ya da ortaklara ulaşıncaya kadar ortaklık yapısını ortaya koyan bir şemanın hazırlanarak (başvuru yapan şirket yetkilisinin kaşe ve imzasını havi) beyan suretinde dosyaya sunulması gerekmektedir. ve üzerinde doğrudan veya dolaylı pay sahibi ortakların ortaklıklarını gösterir belgelerin Kuruma sunulması beklenmektedir. Halka açık şirketlerde bu oran %5 olarak uygulanmaktadır. Bu oranların altında paya sahip ortaklara ilişkin beyan verilmesi yeterli olup gerektiğinde Kurumca ilgili belgeler istenecektir.

Soru 20- Üretim tesislerine ilişkin Bilgi Formlarında elektriksel kurulu güç değerinden yüksek mekanik kurulu güç değeri ile başvuruda bulunulabilir mi?

Hayır, önlisans başvurusu aşamasında Bilgi Formunda yazılan mekanik ve elektriksel kurulu güç değerlerinin aynı olması gerekmektedir.

Soru 21- Banka teminat mektubu düzenlenirken nelere dikkat edilmelidir?

Her proje dosyası için ayrı banka teminat mektubu düzenlenmesi gerekmektedir. Önlisans Başvurusunda Sunulması Gereken Bilgi ve Belgeler Listesinde yer verilen örneğin değiştirilmeksizin ilgili boş yerler doldurulmak kaydıyla hazırlanması gerekmektedir. Proje sahasının birden fazla il veya ilçede olması durumunda teminat mektubunda her bir il ve ilçe belirtilecektir. Bununla birlikte, banka teminat mektubu ve teyit yazısını imzalayan personelin imza sirkülerinin aslı veya banka tarafından onaylanmış örneği sunulmalıdır. Ayrıca mevki olarak rüzgar ölçüm istasyonu kurulum raporunda yer verilen mevkinin mutlaka yazılması, mevkiinin çok sayıda olması halinde sahayı temsil eden birkaç mevkîye yer verilmesi yeterlidir.

Soru 22- Yetki belgesi ile imza sirküleri birlikte mi sunulacaktır?

Yetki Belgesinin içeriğinde temsile yetkili şahıs/şahısların imza örneklerinin yer alması halinde ayrıca imza sirkülerinin sunulması gerekmemektedir. Aksi halde birlikte sunulması gerekmektedir.

Soru 23- Mülkiyetin önlisans başvurusu yapacak tüzel kişiye ait olmaması durumunda mülkiyetin kendisine ait olmadığının beyan edilmesi gerekli midir?

Gerekli değildir.

Soru 24- Önlisans alma bedelinin Kurum hesabına yatırıldığına ilişkin dekont elektronik ortam çıktısı olarak sunulabilir mi? Ayrıca hangi banka hesap numarasına bedel yatırılacaktır?

Elektronik ortamdan alınan banka ödeme dekontları ilgili Şubeye onaylatmak kaydıyla kabul edilmektedir.

Önlisans alma bedelleri Vakıflar Bankası Bahçelievler/Ankara Şubesi (Şube Kodu: 014), Elektrik Lisans Alma-Tadil-Suret Bedeli Hesabı  , IBAN: TR41 0001 5001 5800 7292 2298 96 hesabına yatırılacaktır.