ENSİA Başkanı Kalaycı: “SKTT değişikliği yeşil dönüşüme darbe vurabilir”
Alper Kalaycı, SKTT değişikliğinin yeşil dönüşüme yönelik uygulama tercihlerine zarar verebileceği uyarısında bulundu

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) düzenlemesinde 1 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe giren değişikliklere yönelik değerlendirmede bulundu.
Alper Kalaycı ENSIA tarafından yayımlanan açıklamada değişikliğin özellikle elektrikli araçlarını konutlarında şarj eden tüketicileri önemli şekilde etkileyeceğine dikkat çekerken, uygulamanın tüketicilerin yeşil dönüşüme yönelik dönüşümü olumsuz etkileyebileceği uyarısında da bulundu.
Uygulama ile yıllık elektrik tüketimi 5.000 Kilovat-saat (kWh) üzerinde olan elektrik tüketicilerin abonelerin elektrik faturalarının iki kata çıkacağının altını çizen Kalaycı, satış adetleri giderek artan elektrikli araçları evlerinde kurdukları üniteler ile şarj eden tüketicilerin, bu aydan itibaren yüksek elektrik faturaları ile karşı karşıya kalacağını ifade ederken, uygulamanın adil olması gereken piyasa düzenini de bozma riski taşıdığına vurgu yaptı.
Uygulama ile gelecek yıllarda bu limitin kademeli olarak aşağı çekilmesi ile birlikte daha fazla tüketicinin de bu kapsama gireceğine dikkat çeken Alper Kalaycı şunları söyledi;
Bugünün batarya teknolojilerine göre bir elektrikli araç, 100 kilometrelik sürüş mesafesinde ortalama 18 kWh elektrik enerjisi tüketiyor. Yılda 30.000 km yapan bir sürücü, aracını evinde aracını şarj etmek isterse yılda 5.400 kWh harcayacak ve sadece araç şarjı ile SKTT ile getirilen sınır değeri fazlasıyla aşmış olacak. Konutlardaki altyapıya uygun olarak hızlı şarj imkânı sunan ünitelerde ise bu tüketim daha da artacak. Araç dışındaki ev tüketimleri de eklendiğinde tüketiciler hiç tahmin edemedikleri rakamlarla karşı karşıya kalacaklar.
Alper Kalaycı açıklamasında düzenlemenin aynı zamanda, fosil yakıt kullanımı yerine elektrifikasyonun artmasını sağlayarak yeşil dönüşüme katkı sunan uygulama ve teknolojileri tercih eden tüketicileri de olumsuz şekilde etkileyeceğine dikkat çekerken, yeşil dönüşüm için tüketimi yüksek kesimin teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kalaycı açıklamasında şunları kaydetti;
Benzinli veya dizel aracını terk ederek elektrikli otomobil alanlar, doğalgaz kombisini bırakıp ısı pompasına geçenler aslında yeşil dönüşüme öncülük yapan kişilerdir. Ama şimdi SKTT limitlerinin güncellenmesi ile bu kişiler direkt olarak yüksek tarifeye maruz kalacaklar. Yeni düzenleme, serbest piyasa mekanizması çerçevesinde tüketici maliyetlerinin düşmesini engelleyen bir bariyer oluşturmakla birlikte, tüketici mağduriyetini arttırabilecek bir durum da yaratıyor. Bu da özellikle yüksek tüketimi olan tüketiciler için adil olmayan bir uygulama olacak.
Değişiklik 16 Kasım 2024 tarihinde yayımlanan karar ile yapılmıştı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 16 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan karar ile Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) limitleri, yıllık 5 bin kWh seviyesine yükseltilmişti.
Bu değişiklik 2024 yılında toplam elektrik tüketimi 5 bin kWh ve üzeri olan abonelerin, 1 Şubat 2025 tarihi itibarıyla yeni tarifeye geçmesi ile elektrik tüketim faturaları iki kata yakın şekilde artmasına neden olacak.
2024 yılında bu limiti geçmeyen, 2025 yılı içinde tüketimi bu değere ulaşanlar da yine bu kapsama girecek.