Enerjide teşviklerin üçte ikisi HES projelerine

EPDK Başkanı enerji sektörüne yapılan yatırımlar ile ilgili bilgi verdi

26 Nisan 2012

Enerji Piyasası düzenleme kurumu başkanı Hasan Köktaş ICCI 2012’de yaptığı konuşmada Türkiye’nin kalkınmasında tekstil, inşaat gibi sektörlerin motor gücünü oluştururken artı sanayi üretimindeki büyüme oranında en yüksek payı olan enerji sektörünün ise lokomotif bir sektör olmaya aday hale geldiğini vurguladı.

Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 8.5 civarında büyüdüğünü, sanayi üretiminin geçen yılın şubat ayına göre yüzde 4.4 oranında arttığını ve en büyük artışın yüzde 11.4’le enerji sektöründen geldiğini belirten EPDK Başkanı, sadece şubat ayında toplam 2 milyar lirası hidroelektrik santralleri olmak üzere toplam 3 milyar liralık enerji yatırımı teşviki alındığı bilgisini paylaştı.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş sözlerini şnları söyledi; “Son aylarda Türkiye’nin en büyük holdinglerinin yöneticileri ardı ardına yıl boyunca en fazla yatırımı enerji sektörüne yapacaklarını açıklıyor. Türk bankalarının enerji sektörüne son beş yılda yaklaşık sağladığı kredi 25 milyar doları aşmıştır, bu yıl yüzde 15 ila 20 oranında artması beklenen bankaların verecekleri kredi payından en yüksek payı enerji sektörü yatırımları alacaktır. 1923ten  2002 yılına kadar  Türkiye’nin 15 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımı girmişken, son dokuz yılda 100 milyar dolara yaklaşmıştır. Son 4-5 yıldır Türkiye’de doğrudan yabancı sermaye yatırımdan en büyük payı enerji sektörü alıyor.”

”Bugün itibariyle Kurulumuz tarafından lisans verilen veya lisans verilmesi uygun bulunan yeni özel sektör üretim yatırım projelerinin adedi 1660, kurulu gücü ise 73 bin 430 megavata ulaşmıştır. İnceleme değerlendirme ve başvuru aşamasında olan projeler dahil edildiğinde bu rakamlar proje adeti olarak iki bini, toplam kurulu güç olarak da 108 bin megavatı aşmaktadır”

Enerji yatırımları ile ilgili EPDK verilerini paylaşan Köktaş, lisans verilen veya lisans verilmesi uygun bulunan yeni özel sektör üretim yatırım projelerinin adedinin 1.660, kurulu gücünün ise 73 bin 430 megavata ulaşmış olduğunu söyledi. Hasan Köktaş inceleme, değerlendirme ve başvuru aşamasında olan projeler dahil edildiğinde bu rakamların proje adeti olarak iki bini, toplam kurulu güç olarak ise 108 bin MW’ı aşmakta olduğunu ise sözlerine ekledi.

Bu kadar çok sayıda projenin gerekli tüm izinleri alarak lisanslandırılmış olması bu projelerin tamamının gerçekleşeceği anlamına gelmeyeceğini ifade eden Hasan Köktaş sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Ülkemiz ekonomisinin motor gücü haline gelen enerji sektörünü daha da güçlendirilmesi için hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Enerji kanunlarında yapılacak değişiklikler, sektörün yeni dinamizm kazanması açısından önemlidir. EPDK da çok daha yeni düzenlemeler için çalışmalarına devam edecek. Enerji piyasasını güçlendirmek için saydığım bu hususlara önem gösterecektir.”