Enerjide sıfır karbon hedefleyen Şili’nin kömürü terk takvimi hız kazandı

Engie 2019’da devreye aldığı kömürlü termik santrali 2024’te kapatacak

10 Aralık 2019

Fransız enerji şirketi Engie‘nin, Şili’de 2019’da devreye aldığı 334 MW gücündeki Mejillones kömürlü termik santralini 2024 yılında kapatacağı açıklandı.

Açıklama Şili Enerji Bakanı Juan Carlos Jobet tarafından İspanya’nın başkenti Madrid’de devam etmekte olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı (COP25) sırasında yapıldı.

Jobet’in verdiği bilgilere göre santralin kömürlü termik santral yatırımcıları ile Şili hükümeti arasında Haziran ayında varılan anlaşma kapsamında 2040 yılında kapanması planlanıyordu.

Şilili Bakan açıklamasında ayrıca diğer bir enerji yatırımcısı AES şirketinin de Ventanas I ve Ventanas II santrallerini uzlaşılan tarihten iki yıl önce 2020 ve 2022 yıllarında devreden çıkarmayı kabul ettiğini, böylelikle 700 MW’lık kömürlü termik santralin belirlenen takvimden önce devreden çıkacağı bilgisini verirken, diğer enerji şirketleri ile de kömürlü santralleri daha erken kapatmaları için görüşmelere devam ettirdiklerini ifade etti.

İtalyan Enel de Haziran ayında yapıldığı açıklamada Şili’nin enerjide sıfır karbon hedefi kapsamında 2020 yılı Mayıs ayında kapatma kararı aldığı 158 MW gücündeki Tarapacá kömürlü termik santralini en geç 31 Aralık 2019 tarihinde devreden çıkarılacağını duyurmuştu.

Şili Haziran’da enerjide sıfır karbon hedefi belirlemişti

Artan toplumsal baskı sonucunda Şili hükümeti bu yılın Haziran ayında enerjide sıfır karbon hedefi belirlemişti.

Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera tarafından 4 Haziran 2019 Salı günü açıklanan plan ülkenin enerji tüketimi kaynaklı emisyonlarını 2040 yılında tamamen sıfırlamayı, 2050 yılında ise ülkeyi tamamen karbon nötr haline getirmeyi hedefliyor.

Hedef doğrultusunda ilk etapta en fazla emisyona neden olan ve toplam kurulu güçleri 1 GW olan 8 kömürlü termik santralin en geç 2024 yılına kadar kapatılması kararlaştırılmıştı.

Sebastián Piñera kapatılacak bu santrallerin ‘’stratejik rezerv’’ olarak gelecek beş yılda devrede kalmak ile beraber, yalnızca elektrik üretiminde bir sorun olduğu takdirde kullanılacağını, elektrik üretimindeki boşluğun ise yenilenebilir enerji yatırımları ile doldurulacağını söylemişti.

Oluşturulacak çalışma grupları ile de kapatılacak diğer santraller için 5 yıllık dilimler halinde takvim belirlenecekti.

Hali hazırda Şili’de toplam kapasiteleri 5 GW olan 28 kömürlü termik santral bulunuyor. Ülkenin toplam elektrik üretim kapasitesi içinde %21 oranında payı bu santrallerin, ülkenin elektrik üretimindeki payı ise %40 düzeyinde.

Ülkenin sera gazı emisyonlarında enerji tüketiminin payı %78 iken, kömürlü termik santrallerin tek başına payı ise %26.

Şili’nin Küresel sera gazı emisyonlarındaki payı %0,25 düzeyinde.