Enerjide Arama Buluşmaları’nın dördüncüsü Ar-Ge başlığı ile gerçekleşti
Bakan Dönmez Ar-Ge’nin yerli kaynakları devreye alma plan, strateji ve politikalarının merkezinde yer aldığını söyledi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından ‘’Enerjide Arama Buluşmaları’’ kapsamında Ar-Ge Çalıştayı gerçekleşti.
Etkinliğin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez katılımcılık ilkesi gereğince enerji sektöründe Ar-Ge çalışmaları yapanların bir araya getirildiğini ve çalıştay ile sektör devletten nasıl Ar-Ge yaklaşımı bekliyor, nasıl verimli hale getiririz, yeni bir yapılanma gerekiyor mu mevcut yapılar nasıl işletilmeli, enerji Ar-Ge ekosistemini nasıl geliştirebiliriz sorularına cevap arandığını kaydetti.
Bakan Fatih Dönmez etkinlikte konuşulanların not alınacağını ve yaklaşım belgesi hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılacağını, belgedeki sorulara paydaşlardan gelecek cevapların da 3 ay içinde değerlendirilerek mavi belge adı altında yayınlanacağını bilgisini verdi. Dönmez, düzenlenecek bir çalıştayın ardından kırmızı belge, karar belgesinin de yayınlanacağını sözlerine ekledi.
Çalıştaylar aracılığıyla yeni fikirlerin kendilerine ulaşmasını beklediklerini vurgulayan Fatih Dönmez şunları söyledi;
“Bu dördüncü arama toplantımız. Start-uplar konusunda daha önce bir etkinliğimiz olmuştu. Ayrıca G-20 ülkeleri enerji belgelerine de bunları eklettik. G-20’de enerji ve çevre bakanlarıyla yürüttüğümüz toplantıda ilk defa Türkiye önerisi olarak start-upların enerji dönüşümünü, dikkate alınması ve desteklenmesi gereken bir konu olarak belirledik, altını çizdik ve sonuç belgesine de bu eklenmiş oldu. Elektrikli arabalardan yapay zekaya, modern enerji şebekelerine, kayıt zincirine, büyük hızla değişen enerji sisteminde bu konuları araştıran kurumların görüşlerini kendi kurumlarımıza entegre etmeyi amaçlıyoruz. Uluslararası alana çıkabilecek güvenilirlik ve yetkinliğimiz tam.”
“Gerçek anlamda büyük bir devlet olmanın ilk şartının teknoloji temeli uç ürün ve markalaşmayla olacağının farkındayız.
Bakan Dönmez, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olmak istediğini hatırlatırken sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Gerçek anlamda büyük bir devlet olmanın ilk şartının teknoloji temeli uç ürün ve markalaşmayla olacağının farkındayız. Ben öteden beri ‘tümü yerli olsun’ diyorum. Tasarım, üretim ve markalaşma. Bilişim teknoloji, telekomünikasyon ve özellikle enerji teknolojilerinde benchmark olacağız. 2023-2053-2071 hedeflerimize ilerlerken Türkiye’nin ve Türk insanın yazdığı hikaye inşallah hayranlıkla izlenecek. İnsanımıza ve kabiliyetimize güveniyoruz.”