”Enerji yatırımlarında sermaye tabana yayılmaya başlandı”
EPDK Başkanı Hasan Köktaş Türkiye’nin devreye alınan ilk 500 kW’lık çatı tipi güneş enerjisi kurulumunu ziyaret etti
Enerji ve Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği Üyeleri ile birlikte Türkiye’nin çatı tipi ilk 500 kW’lık güneş elektriği sisteminin devreye alındığı Prokon A.Ş. nin Ankara-Kazan’da yer alan fabrikasını ziyaret etti.
Petroturk’de Yaprak Aktaş imzalı olarak yayınlanan habere göre EPDK Başkanı Hasan Köktaş burada yaptığı açıklamada 10-14 Haziran tarihleri arasında lisansslı güneş enerjisi santralleri için EPDK’ya 496 firmanın toplam kurulu güçleri 8 bin MW’ın üzerinde olan 600’e yakın proje başvurusu yaptığı bilgisini paylaşırken EPDK’nın başvuruların toplam MW sayısını ise net olarak belirtmediğinin de altını çizdi.
Başkan Köktaş başvuru dosyalarının incelemeye alındığını, ret ve kabullerin belirlenmesi ile birlikte net rakamın paylaşılabileceğini söylerken, bu yıl içinde lisanslandırma çalışmalarının başlamasının beklendiğini de sözlerine ekledi.
EPDK Başkanı yeni lisans yönetmeliğinin haftalardır askıda olduğunu da hatırlatırken, piyasadan katılımcı görüşlerinin geldiğinin ve ilerleyen haftalar içinde konunun kurul gündemine geleceğini kaydetti.
Açıklamasında lisans başvuruları sürecinde Türkiye’deki büyük enerji oyuncularının tamamının EPDK’ya dosya verdiğini ve sistemin içine girdiğine vurgu yapan EPDK Başkanı sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Çantacıyı unutalım, çantacı yok artık. Tüm dünyada proje geliştirici diye bir tanım var. Proje geliştiriciler EPDK’ya başvuru aşamasına kadar projesini geliştirsin ve yatırımcıyla bir araya gelsin; ortaklık yoluyla, alma satma yoluyla… Ama Önlisans Yönetmeliği veya Lisans Yönetmeliği kapsamında EPDK’ya başvurduğu andan itibaren teknik yeterlilik ve finansal yeterlilik maddeleri işlemeye başlayacak. Dolaysıyla sistemin içine proje geliştiricilerin girme şansı yok. Çok ağır mükellefiyetleri var”
Lisanssız başvurularında güneş ilk sırada
Lisanssız elektrik üretimi hakkında da bilgi veren Hasan Köktaş, bu alanda ilk günlerin aksine başvuru süreci hakkında bilgi sahibi olunması ile başvuru sayılarının artmakta olduğunu, hızlı bir profesyonelleşmenin olduğu sektörde bir endüstrinin tüm paydaşlarının ortaya çıktığını, daha küçük ölçekli girişimcilerin yatırımcıya dönüşerek sermayenin tavandan tabana doğru yayıldığının altını çizen Köktaş, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde küçük ölçekli yatırımlar gerçekleştiren girişimcilerin olduğunu ifade etti.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş’ın açıklaması sırasında verdiği bilgilere göre lisanssız elektrik üretimi için dağıtım şirketlerine bugüne kadar 980 proje başvurusu yapılırken, bu projelerden 428’i uygun görüş aldı ve geçici kabulleri yapılmaya başlandı. Bu başvurularda ağırlığı 659 proje ile güneş enerjisi yatırımları alırken, bu projelerin toplam kurulu güçleri ise 250 MW oldu. Uygun görüş alan ve geçici kabulleri yapılmaya başlanan projelerin kurulu güçleri ise 114 MW düzeyinde.