Enerji verimliliği merkezi, verimlilik sertifikası aldı
GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi EnerPHit sertifikası almaya hak kazandı
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde açılan ‘’GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi’’ enerji verimliliği adına çok önemli bir sertifikayı almaya hak kazandığı bildirildi.
Projenin destekçilerinden olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre merkez, binasında gerçekleştirdiği tadilat çalışmaları sonrasında Alman Pasif Ev Enstitüsü’nden EnerPHit sertifikası Türkiye’de kendi sınıfında almaya hak kazanan ilk bina oldu.
Alman Pasif Ev Enstitüsü bu sertifikayı, enstitü tarafından belirlenen kriterlere göre geçirdikleri tadilat sonrasında yüksek enerji etkinliği sağlamayı başaran binalara sağlıyor.
UNDP açıklamasında binanın tadilat çalışmalarında tüm yapısal, mekanik ve elektriksel tasarımın Alman Pasif Ev Enstitüsü’nün belirlediği EnerPHit kriterlerine göre gerçekleştirildiği bildirildi. Bu çalışmalar arasında bina duvarlarında ısı yalıtımı uygulaması yapıldı, pencerelerde üçlü cam kullanıldı, hava sızdırmazlığı sağlandı, hava kaynaklı ve güneş enerjisi destekli ısı pompası ile LED aydınlatma sistemleri devreye alındı.
Tadilat çalışmaları kapsamında binanın ısınma amaçlı enerji tüketiminin metrekare başına yılda 19 kWh düzeyinde kalması hedeflendi.
Açıklamada verilen bilgilere göre bu çalışmalar binanın ısınma giderinde yüzde 87, genel enerji giderlerinde ise yüzde 75 oranında tasarruf sağlanmasını mümkün kılacak.
Merkez geçen yıl açılmıştı
GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması” projesi kapsamında geçen yılın Nisan ayında açılmıştı.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri’nin kurulmasını teşvik etmeyi, enerji verimliliği sektöründe teknik işgücünün oluşturulmasına ve istihdam yaratılmasına katkı sunma amacı taşıyan bu proje T.C. Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteğiyle gerçekleştirilmişti. Merkezin açılması için Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Üniversitesi de işbirliği içinde çalışmıştı.