“Enerji tarafında başlayan yerlileştirme ve TL bazlı alım garantileri yaygınlaşacak”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni Orta Vadeli Programı duyurdu
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 2021-2023 yılllarını kapsayan Yeni Ekonomi başlıklı Orta Vadeli Programı[1] 29 Eylül 2020 günü açıkladı.
Albayrak “Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi” ana temasıyla hazırlanan programın sunumunda kurdaki değişimlerin enflasyona etkisini en aza indirgemek için yerlileştirme ve TL bazlı alım garantilerine dayalı bir modele geçiş yapıldığını söylerken, modelin enerji tarafında YEKDEM ve YEKA ile halihazırda uygulanmaya başlandığına dikkat çekti.
Albayrak uygulamanın kamu özelindeki birçok sürecin, yerlileştirme ile de birleştirilerek, TL bazlı modele hızla ilerleyeceğini de sözlerine ekledi.
Programda 2019 yılında 41,7 milyar ABD Doları düzeyinde gerçekleşen enerji ithalatı rakamının 2020 yılında 29,6 milyar ABD Dolarına gerilemesi tahmini yer alıyor. Bununla birlikte bakanlığın enerji ithalatı öngörüsü 2021 için 36,9 milyar Dolar, 2022 için 40,5 milyar Dolar ve 2023 için 40,8 milyar Dolar.
Programda yer alan bazı hedefler şu şekilde;
Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi artırılacaktır. Başta sanayi sektöründe olmak üzere endüstriyel işletmelerin verimsizlik ve kayıplarının giderilmesi ile atık enerjilerinin geri kazanılması için verimliliği artırıcı projeler hayata geçirilecektir.
Sıfır atık uygulamaları yeşil ekonomi ve sürdürülebilir çevre bakış açısıyla yaygınlaştırılmaya devam edilecektir.
İklim değişikliği ve diğer riskler dikkate alınarak ihtiyaç duyduğumuz stratejik ve arz açığı olan tarım ürünlerini öncelikle kendi kaynaklarımızdan karşılamak ve gelecek nesillerin gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla; uzun vadede gıda ve su güvenliğinin sağlanması, tarım ve orman politikalarının stratejik üretim ve sürdürülebilirlik ilkeleri temel alınarak oluşturulması ile bütüncül ve entegre bir yöntemle hayata geçirilmesi için planlı üretim çalışmaları tamamlanacak ve planlar her yıl güncellenecektir.
Türkiye Varlık Fonu, petrokimya, madencilik ve yerli kaynağa dönük enerji üretimi alanlarında özel sektör ve yabancı doğrudan yatırımcı iş birliklerine dayanan sabit sermaye yatırımlarında yer alacaktır.
Programın onaylanması hakkında Cumhurbaşkanı Kararı da Resmî Gazete’nin aynı günkü sayısında yayınlandı.[2]
[1] Yeni Ekonomi Programı – Özet
[2] Orta Vadeli Program (2021-2023)’ın Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3030)